Actele de divort, plimbate la Bucuresti

Magazin Salajean 25 ianuarie 2011 0

Actele de divort, plimbate la Bucuresti

Noua moda a divorturilor la primarie sau la notar, adoptata si de Romania pe 1 ianuarie 2011, a debutat deja cu stangul. Inregistrarea numarului certificatului de divort se face la Bucuresti, la Registrul Unic pentru Divorturi, si nu la Starea civila din primaria locala unde se depun actele. Acest fapt, care nu are de ce sa ne mai surprinda, traim doar in Romania, a fost justificat, insa, de legiuitori prin aceea ca contribuie la o evidenta a centralizarii datelor si dosarelor.

Potrivit prevederilor legislative intrate in vigoare la sfarsitul anului trecut, romanii pot opta pentru desfacerea casatoriei la primarie sau la notar, in conditiile in care ambii soti sunt de acord cu divortul si nu au copii minori. Alternativa scuteste cuplul de cheltuieli si de timp pierdut in instante. Dupa depunerea dosarului de divort la primarie, sotilor li se acorda un termen de gandire de 30 de zile, dupa care, daca ambii persista in hotararea luata, li se elibereaza certificatul de divort. Doar ca si pentru acest pas, cei doi mai au de asteptat 15 zile pana actul este inregistrat la Bucuresti, in Registrul Unic al Divorturilor, cu toate ca legea prevede ca desfacerea casatoriei se face de catre starea civila unde s-au depus actele.

Numarul de inregistrare al certificatului de divort, a admis si Letitia Pop, directorul Directiei Judetene de Evidenta Persoanei Salaj, din cadrul Consiliului Judetean Salaj, se atribuie de la Bucuresti, in loc sa fie generat pe plan local. Se trimite o adresa la Directia Generala pentru Evidenta Persoanei Bucuresti prin care noi solicitam atribuirea unui numar pentru certificatul de divort in Registrul Unic al Divorturilor. Este o procedura care, de fapt, amana eliberarea certificatului de divort cu 15 zile. Teoretic, certificatul de divort s-ar putea elibera pe loc, cand sotii revin, la cele 30 de zile, si staruie aspra divortului.

La aceasta data, pentru a da curs sesizarilor primite din tara, Institutul National pentru Evidenta Populatiei are in vedere ca alocarea acestui numar sa se faca, pe viitor, prin posta electronica. Deocamdata, cuplul nu poate beneficia de certificat si de avantajele desfacerii casatoriei, decat dupa primirea actului inregistrat la Bucuresti. La Zalau, potrivit informatiilor oferite de Manuela Ghiurutan, purtatorul de cuvant al primariei, s-au primit de la inceputul lunii ianuarie si pana acum, trei cerei de divort cu acordul partilor. Primul cuplu care s-a adresat primariei, va fi probabil, cel mai dezavantajat de faptul ca in Romania inca e la moda sa umbli pe drumuri dupa acte.

Ambii soti, asa cum am aflat de la Letitia Pop, lucreaza in afara granitelor, si se intorc la Zalau la 30 de zile de la depunerea actelor pentru a-si confirma hotararea de divort si a primi actul de divort. Din pacate, certificatul il vor avea in mana abia dupa 15 zile, cand li se atribuie numarul de inregistrare de la Bucuresti, fapt ce le-ar putea crea neplaceri la locul de munca, nemaivorbind de cheltuieli si de deplasare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »