Absolventii salajeni se bat pe 275 de slujbe

Magazin Salajean 24 septembrie 2010 0

Absolventii salajeni se bat pe 275 de slujbeDoar un agent economic din sase contactati de catre reprezentantii Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Salaj a confirmat participarea la Bursa locurilor de munca pentru absolventi, pe care institutia o organizeaza astazi, la Casa de Cultura a Sindicatelor din Zalau, cu incepere de la ora 10.

Am contactat 180 de societati din judetul Salaj, dintre care 31 si-au exprimat intentia de a participa la Bursa. Angajatorii pun la dispozitia persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca 275 de slujbe, 20 dintre ele fiind destinate absolventilor de studii superioare, iar 255, celor cu studii medii, ne-a declarat Florica Breban, purtatorul de cuvant al AJOFM Salaj. Potrivit spuselor sale, cea mai mare parte a job-urilor ii vizeaza pe absolventi, insa firmele prezente la targ cauta si personal cu experienta. Cea mai bogata oferta vine din partea operatorilor economici din servicii, constructii si asigurari.

Firmele care incadreaza absolventi au dreptul, potrivit legii, la o serie de facilitati. Spre exemplu, sunt scutite pe o perioada de 12 luni de plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj, aferenta absolventilor incadrati si primesc lunar, pentru fiecare tanar pe care il introduc in campul muncii, subventii cuprinse intre 500 si 750 de lei. Legea mai precizeaza, insa, ca stimulentele in cauza se acorda in limita bugetului disponibil. Si cum punga cu aceste stimulente este, in prezent, goala, angajatorii salajeni care incadreaza absolventi vor trebui sa astepte pana ce Guvernul va aloca noi fonduri. Din acelasi motiv, nici absolventii care vor avea norocul sa-si gaseasca astazi o slujba nu au sanse sa-si primeasca stimu-lentele. Dupa cum se precizeaza in lege, acestia au dreptul la o prima de incadrare de 425 de lei, precum si de o suma egala cu indemnizatia de somaj la care ar fi avut dreptul pana la expirarea perioadei de acordare a acesteia, daca nu s-ar fi angajat.

In urma rectificarii bugetare, fondurile dispo-nibile pentru incurajarea firmelor in a angaja absolventi si pentru plata acestora din urma – circa 1,4 milioane de lei – au fost redirectionate spre achitarea indemnizatiilor de somaj. Precizez, insa, ca este vorba despre o amanare a platii, cei in drept urmand sa-si primeasca banii cel tarziu in luna februarie a anului viitor, a precizat Romeo Sarca, directorul AJOFM Salaj.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »