Abatorul din Hereclean, gata pe trei sferturi

Magazin Salajean 13 februarie 2008 0

Abatorul din Hereclean, gata pe trei sferturiAsa cum ziarul nostru a mai scris, in urma unei investitii de circa doua milioane de euro, in localitatea Hereclean va fi deschis in acest an cel mai mare abator de ovine din Transilvania, investitia apartinand Cooperativei Agricole Transilvania Ovicarn (CATO), ce reuneste 64 de crescatori salajeni de ovine. Abatorul, finantat in proportie de 50 la suta din fonduri Sapard, va fi singurul de profil din Transilvania. Capacitatea de sacrificare a abatorului va fi de circa 1.600 de capete pe zi, el urmand sa deserveasca toate judetele din Transilvania.

Lucrarile de constructie a abatorului au demarat din 2007, circa 75 la suta din ele fiind finalizate la ora actuala, precizeaza Ioan Daraban, vicepresedintele CATO. Speram ca in urmatoarele doua luni sa reusim finalizarea lucrarilor si instalarea utilajelor, pentru a putea inaugura abatorul in circa patru luni. Termenul impus de Sapard este luna noiembrie, dar noi vrem sa terminam mai repede, a subliniat aceeasi sursa.

Am cheltuit deja 4,5 milioane de lei din fonduri proprii si din credite, iar cat de curand speram sa primim prima transa de la Sapard, in valoare de circa 1,2 miliane de lei. Din pacare, lipsa de cooperare a celor de la Directia Sanitar- Veterinara (DSV) Salaj, de la care mai asteptam inca un aviz, a facut ca banii Sapard sa nu intre inca in contul nostru, desi acest lucru trebuia sa se intample de mai bine de o luna, spune, pe de alta parte, Dumitru Ardelean, presedintele CATO . Este adevarat ca proiectul initial a suferit unele modificari pe parcurs, insa acestea nu au afectat fluxul tehnologic, care a ramas acelasi. Desi o echipa mixta formata din experti de la Sapard, DSV Salaj si proiectant a fost la fata locului si s-a convenit ca modificarile propuse sunt bune, ulterior, cei de la DSV ne-au transmis ca facem respectivele modificari pe cont propriu. Nu ma supara faptul ca cer sa fie respectata legea, ci faptul ca nu coopereaza mai bine la acest proiect ce poate fi salvarea crescatorilor de ovine din Salaj, a conchis Dumitru Ardelean.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »