Abatoarele vor fi obligate să aibă personal certificat din 2013

Mihaela Moldovan 10 octombrie 2012 0
Abatoarele vor fi obligate să aibă personal certificat din 2013

Fermele de animale şi crescătoriile de vânat sau animale de blană vor trebui să aibă, începând din luna ianuarie a anului viitor, personal certificat pentru a putea funcţiona. Astfel, în conformitate cu prevederile Regulamentului Consiliului 1099/2009/CE privind protecţia animalelor în momentul uciderii, “începând cu data de 1 ianuarie 2013, personalul implicat în realizarea operaţiunilor cuprinse între debarcare şi sângerare, precum şi persoana responsabilă cu bunăstarea animalelor trebuie să deţină certificat de competenţă profesională”.
Directorul Direcţiei Sanitar – Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj, Mircea Martin, a declarat că prin punerea în practică a regulamentului respectiv se urmăreşte ca pe toate liniile de gestiune a animalelor să fie angajat personal calificat, care deţine certificat de competenţă profesională. Potrivit sursei citate, aceste certificate se pot obţine de la firme acreditate la nivel naţional pentru organizarea de cursuri specializate în operaţiunile privind bunăstarea animalelor.
Conform regulamentului european, toate abatoarele care sacrifică minim o mie de exemplare de mamifere (mai puţin iepuri, n.r.) şi cel puţin 150.000 de exemplare de păsări sau iepuri de crescătorie vor trebui să aibă angajat un responsabil cu bunăstarea animalelor, care să acorde asistenţa necesară pentru conformarea la normele stabilite de regulamentul sus amintit.
Acelaşi document european mai prevede obligaţia statelor membre UE de a se asigura că operatorii economici vor fi informaţi cu privire la noile responsabilităţi.
De asemenea, toate fermele de animale şi crescătoriile de vânat sau animale de blană vor avea obligaţia să folosească persoane calificate şi certificate pentru sacrificarea animalelor în unitate, pentru uciderea de urgenţă a animalelor grav rănite sau pentru uciderea animalelor de blană sau a vânatului de crescătorie, în afara abatorului.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »