A luat startul Saptamana prevenirii criminalitatii

Magazin Salajean 28 septembrie 2010 0

A luat startul Saptamana prevenirii criminalitatii

In cursul acestei saptamani, Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Salaj desfasoara, la fel ca in fiecare judet din tara, a cincea editie a Saptamanii prevenirii criminalitatii. Activitatile de prevenire au loc in intervalul 27 septembrie – 1 octombrie, atat in mediul urban, cat si in mediul rural, de catre politistii de proximitate, rutieri, ordine publica si de la structurile Serviciului de Ordine Publica si Compartimentului de Analiza si Prevenirea Criminalitatii. Programul activitatilor derulate in aceste zile a fost prezentat in cadrul unei conferinte de presa sustinuta, ieri, la sediul IPJ Salaj, de inspectorul sef al inspectoratului, Iosif Ghiurca, comisarul sef al Serviciului Politiei Rutiere Salaj, Vasile Sabau, inspector la Compartimentul de Prevenire a Criminalitatii, Mircea Onicas, comisarul in cadrul Serviciului de Ordine Publica, Ioan Groza, si purtatorul de cuvant al IPJ Salaj, Maria Cristea.

Prima dintre activitatile desfasurate de politisti a avut loc ieri, pe linia prevenirii delicventei juvenile si a victimizarii minorilor. Astfel, au fost organizate intalniri cu elevii unitatilor de invatamant din trei orase din judet, in cadrul carora le-au fost prezentate cauzele care duc la implicarea acestora in activitati infractionale, precum si consecintele la care se expun in cazul savarsirii unor astfel de fapte. De asemenea, elevii au fost informati si cu privire la riscurile unui comportament delicvent, dar si despre cel cu risc victimal. La aceste activitati au fost implicati elevii din cadrul Liceului Sportiv Avram Iancu, Colegiul Tehnic Alesandru Papiu Ilarian si Liceul Pedagogic Gheorghe Sincai din Zalau, Colegiul National Simion Barnutiu din Simleu Silvaniei si Complexul de servicii comunitare Jibou.

Astazi, politistii vor desfasura activitati preventive la alegere, in functie de problematica existenta la nivelul fiecarui oras. Vor fi abordate tematici precum absenteismul scolar la Jibou si informarea cetatenilor din Cehu Silvaniei cu privire la riscurile la care se expun prin folosirea de mijloace de transport in comun neautorizate. La nivelul municipiului, zalauanii vor fi preveniti in asigurarea bunurilor, in timp ce elevii de la Scoala Maghiara Simleu Silvaniei vor fi prezenti la o intalnire cu politistii si luptatorii din cadrul Serviciului de Interventie Rapida.

In data de 29 septembrie, locuitorii a patru comune din judet vor fi sfatuiti cum sa previna transformarea in victime ale hotilor. Si anume, in comunele Balan, Mirsid, Nus-falau si Dragu vor fi organizate activitati informativ-preventive pentru cunoasterea de catre populatie a conditiilor si cauzelor care au favorizat producerea furturilor, precum si masurile de autoprotectie care ar trebui adoptate pentru prevenirea acestora. Cetatenii vor primi si materiale informative cu recomandari pe aceasta linie.

Prevenirea furturilor de si din auto a fost programata in ultima zi a lunii septembrie. Actiunea se va desfasura in toate orasele din judet, politistii de prevenire si cei de proximitate actionand pentru informarea cetatenilor despre masurile elementare ce trebuie adoptate in vederea diminuarii riscului victimal.

In ultima zi a Saptamanii prevenirii criminalitatii intra in peisaj si politistii rutieri. Prima dintre activitatile de vineri va fi desfasurata pe sectorul de drum national Salajeni – Sarmasag – Bobota, intre orele 14 si 17, constand in controale in trafic orientate pe cauzele principale de producere a accidentelor rutiere: conducerea autovehiculelor cu viteza peste limita legala si efectuarea depasirilor neregulamentare. In Jibou, politistii vor actiona, intre orele 10-14, pe linia disciplinarii pietonilor, mopedistilor si biciclistilor. La nivelul municipiului Zalau, va avea loc, in intervalul orar 10-12, o actiune de constientizare a conducatorilor auto cu privire la importanta purtarii centurii de siguranta si a pietonilor despre riscurile la care sunt expusi in cazul traversarii neregulamentare a drumurilor publice. Actiuni pe linia prevenirii efectuarii de catre conducatorii auto a depasirilor neregulamentare vor fi derulate intre orele 14 si 16, de catre politistii simleuani.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »