A inceput recensamantul populatiei si al locuintelor

Magazin Salajean 20 octombrie 2011 0

A inceput recensamantul populatiei si al locuintelor

Recensamantul populatiei si locuintelor din Romania se va desfasura in perioada 20 – 31 octombrie, sub directa coordonare a Institutului National de Statistica. Prefectul de Salaj, Vegh Alexandru, alaturi de directorul Directiei Judetene de Statistica, Elena Muresan, au facut cunoscute, ieri, cele mai importante informatii pe care salajenii trebuie sa le cunoasca in legatura cu acest subiect. Potrivit celor doi, metoda de culegere a datelor – de catre cei 1.414 recenzori care vor matura Salajul – va fi cea traditionala, prin intervievarea directa a populatiei de catre recenzori, la domiciliul cetatenilor, raspunsurile fiind inscrise in chestionarele de recensamant. Intreaga procedura va dura intre 30 si 45 de minute.

Chestionarele care vor trebui completate contin informatii importante despre fiecare persoana in parte, despre locul ei de munca, veniturile obtinute sau proprietatile sale. Pentru ca cetatenii sa se obisnuiasca cu ele, cele opt chestionare au fost publicate pe Internet la adresa recensamantromania.ro si se refera la: G – Gospodarie; LC – Locuinta, Cladire; M – Persoane plecate in strainatate; P – Persoane; PPI – Persoane plecate pentru o perioada indelungata; PR – Personalul de recensamant; SC – Spatiul colectiv de locuit; TP – Persoane temporar prezente. Cele opt chestionare pot fi descarcate inclusiv in limba maghiara.

Cand iti bate la usa recenzorul?

Participarea populatiei la recensamant este una dintre conditiile fundamentale pentru reusita acestuia. De aici, atentia deosebita acordata asigurarii acestei participari cu ajutorul unei proceduri care sa permita, in final, ca toate persoanele sa fie recenzate.

Primul pas, dupa realizarea campaniei de popularizare a recensamantului, il constituie vizita preliminara, desfasurata cu o zi inainte de inceperea oficiala a recenzarii. Cu aceasta ocazie, recenzorul isi recunoaste intregul sector de recenzare si realizeaza un scurt dialog cu persoane din cadrul fiecarei gospodarii, dialog prin care se stabileste de comun acord o zi si o ora pentru interviu.

Acolo unde nu este gasit acasa niciun membru adult al gospodariei se lasa in cutia postala sau prin alta modalitate un fluturas prin care recenzorul propune o zi si o ora pentru recenzare, comunicandu-si, totodata, datele de contact in eventualitatea ca se opteaza pentru un alt moment al dialogului.

Daca la vizita pentru interviu nu gaseste in continuare pe nimeni, recenzorul lasa un al doilea fluturas, propunand o noua data a revenirii, precum si informarea ca exista posibilitatea prezentarii la comisia locala de recensamant, in perioada ramasa pana la 31 octombrie pentru a-i fi preluate datele in formularele de recensamant.

Din vecin, informator

Daca niciun membru al familiei nu este acasa pe toata perioada recenzarii, legea prevede posibilitatea preluarii unui minim de informatii din surse indirecte (vecini, administratori de bloc, primari sau secretari de primarii, in cazul localitatilor rurale, preoti, invatatori etc).

In acest caz, informatiile preluate privesc doar numele celor absenti si perioada de cand acestia lipsesc din acea locatie. In niciun caz nu se cer informatii care tin de statutul educational, social, profesional, etnie, religie etc.

Chiriasii pot sta linistiti

Recenzarea se face, conform Regulamentului European, la resedinta, asadar acolo unde o persoana se afla la momentul recenzarii si nu la domiciliul legal (cel din actul de identitate). Evident, e de presupus ca in cele mai multe cazuri resedinta si domiciliul sa coincida.

Cat priveste statutul de chiriasi, acesta nu trebuie sa fie confirmat prin niciun fel de documente. Asadar, recenzorul nu solicita niciun act care sa ateste daca o persoana ocupa un anumit spatiu locativ, cu sau fara un contract de inchiriere.

Fiecare cu strainii lui

Cei plecati la munca in strainatate, in functie de durata perioadei absentei din tara sunt inregistrati pe formularul M (migratie), statutul lor fiind determinat de raspunsul la intrebarea: De cat timp sunt plecati din localitatea de recenzare?.

Daca aceasta perioada este mai mare de 12 luni, la centralizarea chestionarelor ei nu vor mai face parte din populatia stabila a Romaniei, urmand a fi inclusi in populatia stabila a tarilor in care se afla. Aceeasi procedura, dar in sens invers, se aplica si cetatenilor straini surprinsi de recensamant pe teritoriul Romaniei. Daca ei se afla aici de mai mult de 12 luni, vor fi cuprinsi in populatia stabila a tarii noastre.

Nu dati actele de casa recenzorilor

Autoritatile ne asigura ca datele oferite nu vor fi folosite decat in acest scop si vor fi confidentiale. Recenzorii au voie sa va ceara doar buletinul ca sa vada codul numeric personal. In rest, se dau doar declaratii verbale. In niciun caz nu vor fi aratate actele de la casa sau apartament. In prealabil, insa, verificati daca recenzorii au legitimatie, pentru a evita sa fiti pacaliti de eventuali escroci.

Cum ii recunoasteti pe recenzori

Cei angajati temporar ca recenzori poarta la vedere ecusoane cu insemnele si sigla Recensamantului populatiei si locuintelor 2011, precum si o mapa albastra, inscriptionata la fel. Pe legitimatie figureaza numele recenzorului, iar acesta este obligat sa confirme identitatea de pe ecuson, aratandu-va cartea sa de identitate.

Ce amenzi riscati daca…

Atentie, amenzile la recensamant pot ajunge si la 5.000 de lei! In acest sens, autoritatile fac apel catre cetateni sa colaboreze cu recenzorii.

Pot primi amenzi la recensamant nu doar cetatenii care refuza sa ofere informatiile prevazute in programul de inregistrare sau dau date eronate, incomplete ori cei care impiedica in orice mod efectuarea inregistrarilor si controlul datelor de catre persoanele implicate. Si cei care va bat la usa sunt pasibili de amenzi la recensamant pentru nerespectarea prevederilor de confidentialitate sau pentru utilizarea datelor in alte scopuri decat cele stabilite prin legea recensamantului.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »