A inceput cel mai lung post din an, Postul Pastelui

Magazin Salajean 16 februarie 2010 0

A inceput cel mai lung post din an, Postul Pastelui

Credinciosii ortodocsi, catolici si greco-catolici au inceput de ieri, pentru 48 de zile, cel mai important si mai lung post din timpul anului: Postul Pastelui. Cunoscut ca un post al penitentei ori Postul Mare, Postul Pastelui este unul mai restrictiv, existand doar doua dezlegari, la peste si vin. In aceasta perioada, crestinii sunt indemnati sa se roage mai mult si sa se gandeasca la viata si greselile lor.

Postul Pastelui are drept componente rugaciunea, milostenia si discretia. Precum bine se stie, postul este retinerea totala sau partiala de la anumite alimente si bauturi, pe un timp mai lung sau mai scurt, in scop religios-moral. Aceasta abstinenta trebuie insa insotita si de retinerea de la ganduri, pofte, patimi si fapte rele, ceea ce inseamna ca postul trupesc trebuie sa fie insotit de post sufletesc.

Postul este de origine si instituire divina, de aceea este practicat din vremuri stravechi, intalnindu-l aproape in toate religiile si la toate popoarele. Primele doua zile ale postului si ultimele trei sunt mai restrictive, iar multi credinciosi tin post negru. In 25 martie, de Buna Vestire, si de Florii, in 28 martie, este dezlegare la peste si la vin. In trecut, ardelenii se pregateau pentru Postul Mare, fierband oalele si ustensilele de gatit ca sa nu mai existe grasime pe ele. Unii nu cos in zilele de vineri, pentru ca Isus a fost intepat in coaste intr-o vineri.

In varianta ortodoxa, Invierea este sarbatorita in prima duminica de dupa prima luna plina ce urmeaza echinoctiului. Pentru romano-catolici, Invierea este fixata in cea mai apropiata duminica de prima luna plina de dupa echinoctiul de primavara. In acest an, Pastele ortodox va coincide cu cel catolic, pe 4 aprilie.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »