A fost odata ca niciodata: De proiectul Bioenel s-a ales rumegusul (II)

Magazin Salajean 8 noiembrie 2006 0

A fost odata ca niciodata: De proiectul Bioenel s-a ales rumegusul (II)* prefectul Andrei Todea: Proiectul Bioenel a fost facut in pripa, fara o fundamentare serioasa

* directorul Bioenel Zalau, Florian Marin, are rezerve fata de oferta firmei americane A.E.S., deoarece se bazeaza pe un credit care ar urma sa fie contractat de Bioenel

Dupa ce si-a cerut scuze fata de mine (eram pe subiect, dar informatia despre sedinta AGA de la Bioenel a aparut exclusiv intr-un alt ziar local, din cauze pe care le banuiesc, dar nu le spun), purtatorul de cuvant al Primariei Zalau, Cristian Curta, ne-a informat ca in sedinta AGA cu pricina s-a prezentat oferta firmei americane A.E.S. de implicare in proiectul Bioenel, si ca aceasta oferta va fi prezentata in sedinta ordinara a Consiliului Local Zalau din data de 13 noiembrie a.c., consilierii urmand sa-si dea sau nu avizul pentru demararea colaborarii. Curta a precizat ca primarul Radu Capilnasiu nu doreste sa faca, deocamdata, declaratii pe aceasta tema.

Prefectul Todea: Initiatorul sa-si asume responsabilitatea

Prefectul Andrei Todea despre proiectul Bioenel: M-am implicat personal in acest proiect prin organizarea a doua dezbateri pe aceasta tema, tocmai datorita faptului ca am avut indoieli privind finalizarea acestuia. Din punctul meu de vedere, a fost facut in pripa, fara o fundamentare serioasa. Responsabilitatea este in intregime a initiatorului, care trebuie sa si-o asume. Nu sunt eu cel care trebuie sa decid in privinta viitorului Uzinei Electrice, al carei patrimoniu a fost cedat prin Hotarare de Guvern Consiliului Local. Alesii locali vor trebui sa gaseasca solutiile. Oricum, consider ca angajarea unei firme de consultanta, care sa propuna masuri viabile, ar putea constitui o solutie. In ceea ce priveste asigurarea agentului termic necesar pentru incalzirea locuintelor celor ramasi in sistemul centralizat, va fi asigurat de Uzina Electrica in conditii normale. In principal, datorita fondurilor alocate de Guvernul Romaniei pentru achizitionarea de combustibil.

Oferta A.E.S., dubioasa

Cu riscul de a provoca un scandal, directorul Bioenel Zalau, Florian Marin, ne-a declarat ca oferta Cuprom de parteneriat pentru reabilitarea Uzinei Electrice Zalau – oferta respinsa de consilierii locali – reprezenta un proiect pe banii investitorilor, o oferta care se putea negocia si prin care se puteau obtine bani inca de anul acesta. In conditiile in care Uzina Electrica are de platit milioane de dolari la creditele contractate. Si sechestru pe 1 milion de dolari din partea Finantelor. Daca este de acord cu oferta Cuprom, care s-ar putea rediscuta, daca partile vor dori acest lucru, Florian Marin are rezerve fata de oferta firmei americane A.E.S.. Pentru ca americanii propun un proiect bazat pe un credit pe care Bioenel sa-l ia si nu exista nici o certitudine asupra finalizarii proiectului.

Recapitulare

De Bioenel – o societate de proiect(are) pentru reabilitarea, retehnologizarea S.C. Uzina Electrica S.A. – s-a ales rumegusul, dupa ce una dintre firmele implicate – Transelektro din Ungaria – s-a retras. Proiectul viza investitii de aproximativ 56 de milioane de euro, bani ce urma sa fie obtinuti de cele doua firme care urma sa se ocupe de retehnologizarea Uzina Electrica, respectiv Transelektro din Ungaria si Romelectro Bucuresti, prin finantarea de la banci din strainatate si din fonduri guvernamentale. Se astepta ca din aceasta toamna Uzina Electrica sa produca energie electrica prin cogenerare (biomasa – de exemplu deseuri provenite din prelucrarea lemnului – si carbune, sau alte surse), si in secundar energie termica destinata populatiei, institutiilor si firmelor. Dupa acest esec, a urmat prezentarea ofertei Cuprom in Consiliul Local, oferta respinsa de consilieri. Luni, 13 noiembrie 2006, consilierilor locali le va fi prezentata oferta firmei americane A.E.S. de implicare in societatea Bioenel. Vor respinge si aceasta oferta?

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »