A fost modificat programul national de vaccinare

Magazin Salajean 20 noiembrie 2008 0

A fost modificat programul national de vaccinare

Noul calendar va fi valabil din 1 decembrie 2008. Acesta va include, pentru prima data, imunizarea impotriva cancerului de col uterin a fetitelor de noua ani si vaccinarea gratuita a adultilor impotriva difteriei si a tetanosului

Ministerul Sanatatii (MS) a elaborat un nou calendar de vaccinare, dupa mai mult de un deceniu fara schimbari in domeniu, calendar care va fi valabil din 1 decembrie 2008 si va include, pentru prima data, imunizarea impotriva cancerului de col uterin a fetitelor de noua ani si vaccinarea gratuita a adultilor impotriva difteriei si a tetanosului.

Potrivit Autoritatii de Sanatate Publica Salaj, noul program prevede inlocuirea variantei orale a vaccinului antipolio cu un produs injectabil, la recomandarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) si includerea vaccinului impotriva cancerului de col uterin.

O alta noutate o reprezinta intarirea rezistentei fata de tetanos si difterie si vaccinarea adultilor in rapel din 10 in 10 ani. In viitor, se doreste introducerea de noi vaccinuri la copiii sub sase luni, rotavirusul, pneumococ, hemofilus.

Potrivit noului calendar, in primele 24 de ore de la nastere, copiii primesc prima doza de vaccin impotriva hepatitei B, apoi intr-o perioada de 4-7 zile sunt vaccinati pentru profilaxia specifica a tuberculozei (BCG). La doua luni, copiii primesc simultan vaccinul diftero-tetanic-pertussis acelular (DTPa), vaccin polio inactivat (VPI) si a doua doza de vaccin hepatitic B (HepB), iar la patru luni o noua doza DTPa – VPI-simultan.

Calendarul prevede ca la sase luni bebelusii sa primeasca simultan vaccinul DTPa – VPI si ultima doza HepB, iar la un an DTPa – VPI si vaccinul rujeolic-rubeolic-oreion (RRO).

La patru ani este administrata o alta doza DTPa, iar la sapte ani RRO, in campanii scolare. La noua ani va fi administrat vaccinul impotriva cancerului de col uterin, la 14 ani (in clasa a VIII-a) vaccinul diftero-tetanic pentru adulti (dT). La 24 de ani si, ulterior, din zece in zece ani, se va face vaccin dT. Tarile europene au in plus doua-trei vaccinuri, respectiv anti haemophylus influenzae, pneumonia pneumococica si meningococica si rotavirus. Vaccinul impotriva meningitei la bebelusi este folosit in programul de imunizari din mai multe tari europene. Vaccinul impotriva pneumococului (pneumonia pneumococica) este inclus in program in Austria si Belgia, iar in Romania costa 280 lei. Vaccinul impotriva meningococului (pneumonia meningococica) este utilizat in cadrul programului de imunizare in Austria, Belgia, Franta, iar in Romania costa 75 de lei.

Vaccinul impotriva cancerului de col uterin este deja utilizat prin programe nationale de imunizari in Elvetia, Austria, Franta, Germania, Luxemburg, Spania, Suedia, la noi pretul produsului fiind de 1.300 lei. De asemenea, rotavirus – astroenterocolita este folosit in Austria, iar in Romania vaccinul costa 295 de lei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »