A început “sezonul alcoolicilor” la Zalău

Magazin Salajean 25 martie 2011 0

A început “sezonul alcoolicilor” la Zalău

Nu contează că este în plină zi ori trecut de miezul nopţii, unii cetăţeni nu se sfiesc în niciun fel să-şi potolească setea cu o gură de bere sau de tărie pe domeniul public din municipiul Zalău. Iar acest fenomen ia amploare odată cu încălzirea vremii. Anume, în timp ce unii zălăuani se bucură de soare citind o carte pe băncile din parcuri, alţii se relaxează cu sticlele de băutură alături.

Odată cu încălzirea vremii, s-au înmulţit şi cazurile de persoane care consumă alcool pe domeniul public iar, sub euforia momentului, provoacă scandaluri. Se adună prin parcuri ori chiar pe străzi, consumă băuturi alcoolice şi fac gălăgie, deranjându-i pe oamenii care locuiesc în apropiere. Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Comunitare Zalău, Lucian Trif, în cursul acestui an, agenţii comunitari au sancţionat contravenţional aproximativ 20 de persoane prinse consumând băuturi alcoolice pe domeniul public. De la începutul anului şi până în prezent, agenţii au aplicat aproximativ 20 sancţiuni contravenţionale persoanelor care consumă alcool pe domeniul public. Acest fenomen este însă în creştere odată cu încălzirea vremii. Numai în ultima săptămână s-au înregistrat zece cazuri în care cetăţenii au fost prinşi încălcând aceste norme de convieţuire socială. Au fost aplicate şapte avertismente şi trei amenzi în valoare de 250 de lei, a declarat purtătorul de cuvânt.

Amenzile aplicate persoanelor care consumă alcool pe domeniul public pornesc de la 100 de lei şi pot ajunge până la 500 de lei. Astfel, pe lângă băutură, cei prinşi în astfel de situaţii trebuie să scoată bani din buzunar şi pentru plata sancţiunilor primite. Potrivit sursei citate anterior, anul trecut au fost sancţionaţi contravenţional aproape 70 de cetăţeni pentru consum de alcool pe străzile şi prin parcurile din Zalău.

În cazul minorilor, sancţiunile se înjumătăţesc. Chiar săptămâna trecută, agenţii comunitari au depistat trei adolescenţi cu vârste cuprinse între 16 şi 17 ani în timp ce consumau băuturi alcoolice în parc. Doi au fost sancţionaţi contravenţional cu avertisment, iar unul cu o amendă minimă în valoare de 50 de lei pentru consum de alcool pe domeniu public.

În majoritatea cazurilor, aceste persoane sunt prinse în parcurile din municipiu, dar chiar şi pe trotuare, în cursul nopţii, după ce ies din cluburi şi discoteci. Mai rău este că, aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice, unii agasează trecătorii şi provoacă scandaluri pentru care sunt nevoiţi să intervină forţele de ordine. Pentru a scăpa de sancţiuni, unii le spun agenţilor puşi pe încheiat procese verbale de contravenţie că au băut de plăcere, în timp ce alţii invocă… supărările.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »