Magazin Salajean 30 ianuarie 2008 0

Eliminarea riscului de inundatii inghite peste 600 de miliarde de lei

Potrivit unei informari facute ieri, in cadrul unei conferinte de presa, de prefectul judetului Salaj, Andrei Todea, in cursul anului trecut au fost demarate o serie de lucrari pentru diminuarea efectelor inundatiilor. Lista de investitii se refera la 7 obiective, cuprinse in bugetul de stat pe 2008. Acest lucru, la nivelul judetului Salaj, inseamna alocarea a 62 de milioane de lei, adica 620 de miliarde de lei vechi, a spus Andrei Todea.

Aproape… gata cu inundatiile

Din punctul de vedere al prefectului, cea mai importanta investitie este legata de punerea in siguranta a Barajului de la Varsolt: Pentru realizarea acestui obiectiv, licitatia a avut loc anul trecut. In 2008 se va pune in siguranta acest obiectiv, prin realizarea unui <> in corpul barajului, care nu va permite ca apa sa inunde localitatile din apropiere. Valoarea totala a investitiei la Barajul Varsolt se ridica la 53 de milioane de lei noi.

Dupa ce vom realiza aceasta lucrare, urmeaza sa amenajam Valea Crasnei, in amonte de baraj. Odata cu efectuarea acestei actiuni se va face si igienizarea cursului de apa, astfel incat apa care va ajunge in Barajul Varsolt sa aiba o calitate mult mai buna decat cea acumulata in prezent, sustine Andrei Todea, care a atras atentia ca, la acest deziderat vor trebui sa participe si autoritatile locale.

In cursul anului 2008 urmeaza sa fie finalizate si lucrarile la Barajul de la Salatig. Investitiile la acest obiectiv se ridica la 800.000 de lei.

Un alt obiectiv finantat de la bugetul de stat consta in amenajarea Vaii Almas. Aici, contractul de executie a lucrarii a fost incheiat in decembrie 2007, urmand sa fie finalizat in cursul acestui an. Valoarea alocata pentru pentru finalizarea obiectivului este de 800.000 de lei.

Conform declaratiilor facute de Andrei Todea, pentru evitarea inundatiilor in municipiul Zalau, dar si a platformei industriale a orasului, anul 2008 va aduce si finalizarea lucrarilor care au loc pe cursul Vaii Zalaului, investitie care se ridica la 1 milion de lei.

Finantarea acestor proiecte este sigura, astfel ca avem certitudinea ca toate aceste lucrari vor fi finalizate. Astfel, vom elimina, in proportie de 95 la suta, riscul inundatiilor in judetul Salaj, a dat asigurari prefectul.

Precipitatii abundente in martie

Un alt subiect dezbatut in cadrul conferintei de presa a constat in anuntul facut de Andrei Todea, cu privire la faptul ca prognoza meteo pentru luna martie indica precipitatii abundente in judetul nostru. In acest sens, am transmis o circulara catre toate primariile din Salaj, prin care am cerut administratiilor publice locale sa profite de aceasta perioada, in care precipitatiile sunt reduse, pentru a efectua o serie de actiuni privind decolmatarea cursurilor de apa care traverseaza teritoriul pe care il administreaza, sustine prefectul de Salaj. In acest context, reprezentantul Guvernului in teritoriu anunta ca, in perioada 15 februarie – 1 martie, Institutia Prefectului, alaturi de reprezentanti ai ISU Porolissum si Garzii de Mediu, va demara o serie de controale in judet, pentru a vedea cum s-au pregatit autoritatile locale pentru a elimina riscul unor posibile inundatii. Aceste controale vor fi extrem de importante, in vederea gestionarii situatiilor de urgenta, a conchis prefectul.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »