850.000 de lei pentru asistentii zalauanilor cu handicap grav

Magazin Salajean 10 august 2010 0

850.000 de lei pentru asistentii zalauanilor cu handicap gravMunicipalitatea a cheltuit in primul semestru al acestui an aproape 850.000 de lei pentru plata asistentilor personali ai persoanelor incadrate in gradul I (grav) de handicap, se arata in raportul Directiei de Asistenta Sociala si Comunitara (DASC) Zalau. Potrivit sursei citate, numarul asistentilor personali existenti la nivelul Zalaului este in continua scadere. Astfel, daca in ianuarie erau platiti din bugetul local 154 de asistenti, cu putin peste 150.000 de lei, in iunie 2010, numarul lor a ajuns la 145, iar suma necesara s-a diminuat la 132.000 de lei. Aceasta scadere s-a datorat in mare parte decesului persoanei cu handicap si faptului ca Serviciul de Protectie a Persoanelor Varstnice din cadrul DASC, in urma efectuarii analizelor la domiciliul persoanelor cu handicap, a propus angajarea asistentului personal numai pentru cazurile grave, ceilalti fiind orientati spre a solicita indemnizatia conform Legii nr. 448/2006, republicata, sustin oficialii DASC Zalau.

In intervalul ianuarie-iunie 2010, au fost desfacute 22 de contracte, jumatate din ele avand drept cauza decesul persoanei cu handicap, si au fost incadrati 15 asistenti.

Asistentii personali pot beneficia si de concediu de odihna, perioada in care autoritatile trebuie sa asigure persoanelor cu dizabilitati un inlocuitor. Daca acest lucru nu este posibil, salajeanului cu handicap i se va acorda o indemnizatie echivalenta cu salariul net al asistentului personal sau gazduirea intr-un centru de tip respiro. Intrucat la nivelul judetului nu exista un astfel de centru, iar DASC nu poate asigura un inlocuitor, persoanelor in cauza li s-a asigurat indemnizatia stabilita prin lege. Potrivit raportului mentionat, in prima jumatate a anului in curs au beneficiat de concediu de odihna 22 de asistenti personali, suma suportata de la bugetul local pentru plata indemnizatiilor aferente apropiindu-se de 16.000 de lei.

Potrivit legislatiei in vigoare, persoanele cu handicap grav au dreptul, in baza evaluarii sociopsihomedicale, la un asistent personal, angajat de catre primaria localitatii de domiciliu in baza unui contract individual de munca. La randul lor, autoritatile publice locale sunt obligate sa prevada si sa garanteze in buget sumele necesare pentru asigurarea salarizarii si a celorlalte drepturi ce li se cuvin asistentilor personali.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »