„Prima Casa” continua in 2011 cu bani mai putini

Magazin Salajean 21 ianuarie 2011 0

„Prima Casa” continua in 2011 cu bani mai putini

Guvernul a decis ca programul “Prima Casa” sa continue si in acest an, cu acelasi nivel al cuantumului garantiei de stat, dar in limita unui plafon total de garantii mai mic decat anul trecut, de doar 200 milioane de euro.

Plafonul de garantii din 2011 reprezinta diferenta neutilizata la finele anului 2010 din plafonul de 1,7 miliarde de euro alocat programului “Prima Casa” in anii 2009-2010 si ar putea fi suplimentat in momentul epuizarii, daca vor exista resursele financiare necesare. Nivelul garantiei de stat este acelasi din 2010, respectiv 75.000 de euro in cazul in care se construieste o locuinta de la zero, 70.000 de euro in cazul in care se achizitioneaza o locuinta noua si 60.000 de euro in cazul in care se achizitioneaza o locuinta veche, a declarat premierul Emil Boc.

Actul normativ modifica prevederile care se refera la acordarea garantiilor de stat pentru locuintele construite de la zero. Astfel, nu va mai fi nevoie sa existe minimum sapte asociati pentru a incepe o constructie de la zero, sau un ansamblu de locuinte, ci doar un minimum de doi asociati. “Pe aceasta cale incurajam, in continuare, constructia locuintelor de la zero, coborand pragul – de la sapte la doi – numarului de asociati care pot incepe un asemenea demers locativ”, a subliniat primul-ministru.

Persoanele care vor lua credite „Prima Casa 3” vor pune, insa, conturile curente drept gaj in favoarea bancii, vor avea posibiltatea sa solicite modificarea valutei, reesalonarea sau rescadentarea imprumutului.

Seful Executivului a mai declarat ca la finalul primelor sase luni se va face o evaluare a acestui program, pentru a se stabili in ce masura este nevoie de suplimentarea fondurilor.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »