„Mlastina de la Iaz” – pusa in valoare cu peste 565.000 de lei

Magazin Salajean 31 ianuarie 2011 0

„Mlastina de la Iaz” – pusa in valoare cu peste 565.000 de lei

Consiliul Local Plopis va organiza in data de 2 februarie 2011, incepand cu ora 12, la Centrul Cultural din localitatea Iaz, seminarul de informare in cadrul proiectului „Managementul durabil al rezervatiei naturale Mlastina de la Iaz”, proiect co-finantat prin Programul Operational Sectorial (POS) „Mediu”, evenimentul marcand, totodata, si Ziua Internationala a zonelor umede.

Obiectivul general al proiectului este asigurarea unui management durabil in aria naturala protejata de interes national „Mlastina de la Iaz”, in vederea conservarii habitatului si a florei si faunei specifice ariei naturale protejate, in scopul protectiei si imbunatatirii biodiversitatii si a patrimoniului natural. De asemenea, este vizata cresterea gradului de constientizare si informare a populatiei locale si a factorilor responsabili cu privire la importanta pentru comunitate a ariei naturale protejate, a oportunitatilor ce pot fi create ca urmare a unei bune administrari. Realizarea proiectului va contribui la protectia si imbunatatirea calitatii mediului si a standardelor de viata in Romania, precum si la conformarea cu prevederile legislatiei de mediu nationale si comunitare.

Vaoarea totala a proiectului este de : 565.469 de lei, co-finantarea fiind asigurata prin POS – Axa Prioritara 4 – Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protectia naturii, Domeniu major de interventie – Dezvoltarea infrastructurii si planurilor de management pentru protejarea biodiversitatii si retelei Natura 2000. Perioada de implementarea proiectului este 1 septembrie 2010 – 30 mai 2012.

O rezervatie naturala deosebita

Mlastina de la Iaz este o rezervatie naturala de tip floristic, faunistic paleontologic si peisagistic, cu suprafata de zece hectare si o adincime maxima in zona de mlastina de 5,1 metri, situata la baza piemontului nord-estic al Muntilor Plopis, la o distanta de 1,5 kilometri de intravilanul satului Iaz. Importanta stiintifica a Mlastinii de la Iaz este deosebita, fiind constituita dintr-un habitat prioritar de zona umeda turbarie activa si un biotop specific de mlastina oligotrofa, care adaposteste o specie de plante de interes comunitar, vulnerabila, Sphagnum spp.(muschi de turba), pe linga alte specii turbicole deosebite (Drosera rotundifolia sau Roua cerului, Molinia caerulea etc) si o entomofauna unica in tara.

Potentialul turistic al comunei este unul de exceptie. Peisajele desprinse dinspre culmile Plopisului, rezervatia naturala Mlastina de la Iaz, Baile Iaz – bai cunoscute pentru efectele lor terapeutice si folclorul zonei, bine conservate, fac din Plopis una dintre cele mai atractive comune salajene.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »