“Saptamana alaptarii” s-a incheiat

Magazin Salajean 11 august 2011 0

“Saptamana alaptarii” s-a incheiat

Marcata in peste 120 de tari, Saptamana Mondiala a Alaptarii a fost celebrata si in Romania pentru prima data pe parcursul unei intregi saptamani, in perioada 1-8 august, sloganul editiei din 2011 fiind „Vorbeste cu mine! – Alaptarea o experienta a timpului, a locului si a comunicarii”. Daca in judete, evenimentul a fost trecut cu vederea, la nivel central au avut loc mese rotunde si activitati centrate pe importanta alaptarii, pe sprijinul tatalui in sustinerea mamei si pe Legea privind marketingul substituentilor de lapte matern. Acest proiect legislativ are 46 de initiatori (deputati si senatori), fiind un demers sprijinit de Reprezentanta UNICEF, Ministerul Sanatatii si socitatea civila.

Lege pentru marketingul substituentilor de lapte matern

De altfel, una din concluziile saptamanii a fost tocmai necesitatea unui cadru legislativ care sa protejeze alaptarea si crearea unei comunitati de consilieri „de la egal la egal” care sa contribuie la realizarea unei „culturi a alaptarii” si la rezolvarea dificultatilor care tin de initerea alaptarii sau depasirea unor obstacole ivite pe parcursul acestui proces. „In Romania, in anul 2010, rata alaptarii a fost de doar 12,6 la suta si ne dorim ca la anul sa crestem aceasta rata cu cel putin un procent. Pentru ca avem o rata a mortalitatii infantile ridicata (decembrie 2010 – 13 la mie si ianuarie 2011 – 12,2 la mie), pentru ca rata copiilor malnutriti este mare, pentru ca obezitatea in randul copiilor este mare, pentru ca toate aceste cifre sa mearga in directia opusa, avem nevoie de un start sanatos, iar alaptarea este cel mai bun start in viata”, a declarat presedintele ANNA, Irina Popescu.

De altfel, intr-un timp cand numeroase mame sunt supuse viicilor precum fumatul – fie el si pasiv si consumul baturilor alcoolice si a energizantelor sau renunta la alaptat pe motiv ca are influenta negativa asupra sanilor, alaptarea ramane standardul de aur in ceea ce priveste hranirea sugarului si a copilului mic. Pe langa faptul ca reduce riscurile aparitiei multor infectii (meningite, infectii respiratorii, digestive, infectii ale urechii sau infectii urinare), alaptarea asigura o dezvoltare emotionala armonioasa si are si beneficii economice atat pentru mama, cat si pentru sistemul de sanatate. Alaptarea exclusiva reduce mortalitatea infantila din cauza unor boli comune copilariei (diaree sau pneumonie, n.r.) si ajuta la refacerea rapida dupa boala.

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a anuntat recent depunerea in Parlament a initiativei legislative sus amintite, care promoveaza alaptarea la san si reglementeaza marketingul substituentilor laptelui matern. Proiectul de lege, sprijinit de „un numar semnificativ de domni, promoveaza alaptarea exclusiva a sugarilor pana la varsta de sase luni si continuarea alaptarii copiilor de varsta mica pana la varsta de minimum doi ani, in conformitate cu concluziile si recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii, autoritatile romane fiind obligate sa adopte masuri pentru a incuraja si promova alaptarea. Anastase a spus ca proiectul de lege propune „excluderea totala din orice institutie, maternitate, spital, a oricaror informatii cu privire la promovarea substituentilor de lapte matern. „Exista reglementari astfel incat sa se introduca o viziune mult mai stricta in ceea ce priveste cumpararea acestor produse (lapte praf, n.r.), a explicat Roberta Anastase. Potrivit proiectului de lege, nu va fi permisa remunerarea suplimentara a personalului din sistemul de sanatate de catre producatorii sau distribuitorii de lapte praf, in caz contrar fiind prevazute amenzi de pana la 100.000 de lei.

Codasi in Europa

Daca in Romania, gradul de alaptare este de doar 12,6 la suta, la nivel global si european rata de alaptare este in crestere. Astfel, dupa Romania, urmatoarea cea mai mica rata de alaptare exclusiva din Europa este de 53 la suta in Irlanda, in timp ce in tarile nordice rata alaptarii exclusive se cifreaza in jurul valorilor de 89-94 la suta.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »