“Problematici Anticorupţie” pe masa de lucru a Prefecturii

Magazin Salajean 2 martie 2011 0

“Problematici Anticorupţie” pe masa de lucru a Prefecturii

Instituţia Prefectului Judeţului Sălaj a găzduit, ieri, o dezbatere cu tema Problematici Anticorupţie, în cadrul Grupului de Acţiune Anticorupţie al judeţului Sălaj. Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului Dezvoltarea şi Consolidarea Centrului Naţional pentru Integritate, implementat de Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei (AID România) în parteneriat cu Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), prin Unitatea Centrală pentru Reforma Administraţiei Publice, proiect finanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative.

La nivel naţional au fost organizate deja peste 80 de astfel de întâlniri, în cadrul proiectului amintit, seria dezbaterilor urmând a continua şi în acest an.

La evenimentul de marţi a fost prezent Alexandru Cumpănaşu, director coor-donator al AID România, prefectul Vegh Alexandru şi subprefectul Onorica Abrudanu, alături de reprezentanţi ai structurilor MAI, administraţiei publice locale şi judeţene şi ai instituţiilor publice deconcentrate din sistemele educaţionale, sănătate şi financiar – fiscal.

Participanţii la dezbatere au discutat şi au făcut noi propuneri privind metodele şi soluţiile pentru prevenirea şi combaterea corupţiei în cinci sectoare vulnerabile: siguranţă şi ordine publică, administraţie publică, financiar-fiscal, sanitar şi educaţional.

În acelaşi cadru, directorul coordonator al AID România a subliniat faptul că întâlnirile nu rămân la nivel de discuţii, o parte din măsuri fiind deja acceptate şi implementate.

Alexandru Cumpănaşu a dat exemplu domeniul educaţiei unde, la nivelul conducerii ministerul de resort au fost acceptate, în regulamentul cadru al Legii Învăţământului, câteva din măsurile propuse de AID, respectiv cele vizând interzicerea oferirii de medidaţii, de către profesori, elevilor proprii, funcţionarea unui organism colegial de integritate la nivelul inspectoratelor şcolare judeţene, dar şi propunerea instalării de camere video la examenul de bacalaureat.

În ceea ce priveşte propunerile venite din parte celor prezenţi, Mia Csuros, director adjunct în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Sălaj, a subliniat importanţa îmbunătăţirii legislaţiei pentru o combatere mai eficientă a evaziunii fiscale.

O altă problemă adusă în discuţie a fost cea a ajutoarelor financiare acordate în baza Legii 416 privind venitul minim garantat, context în care prefectul Vegh Alexandru a menţionat faptul că ar fi de dorit ca sumele pentru persoanele nevoiaşe să fie acordate autorităţilor locale, care ar putea oferi beneficiarilor legii alimente (o masă caldă) şi nu bani.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »