“Nişte Ţărani” gătesc… româneşte în Franţa

Magazin Salajean 18 martie 2011 0

“Nişte Ţărani” gătesc... româneşte în Franţa

Echipa celor mai buni gastronomi sălăjeni, Nişte Ţărani, participă, în Franţa, la invitaţia Communaute de Communes Braconne&Charente la cea de-a 8-a ediţie a festivalului Martie în Braconne, unde tema din anul acesta este România. După cum a mărturisit Mircea Groza, liderul grupului, în două zile delegaţia Sălajului va pregăti preparate culinare pentru 200 şi respectiv 300 de persoane. Între acestea se vor regăsi specialităţi culinare ale bucătăriei vechi din Sălaj, din produse achiziţionate de la producători locali. Nişte Ţărani vor coace pâine cu cartofi şi pâine neagră (Papp Ilus din Crasna), prăjituri de casă cu mere, cu vişine, cu magiun, mălai dulce (Pup Aurora-Hida şi Complex Severus-Zalău), vor oferi produse lactate tradiţionale (de la Valcău, Viomil Zalău, Jibou-Bujor, La Colina, Feleac, Viorel Ghiuruţan-Voivodeni), preparate tradiţionale din carne (Siciliana Şimleu Silvaniei, Universal Zalău, Stelicarn Zalău, şi de la producători din Recea, Fizeş, Crasna, Hida, Pustă). Francezii şi nu numai, vor putea degusta vin, căpşunică de Crasna, vinuri din Borla, vinuri din podgoria Recaş, pălincă de prune, de mere, de cireşe amare, de caise, de pere, de nuci, secărică, tescovină-producători din Crasna, Valcău, Hida, Tusa, Sâg, Tăşnad, Satu Mare, se vor putea delecta cu magiun ori murături din Crasna, Hida, Agrij, Zalău, produse apicole din Zalău ori sucuri din fructe de pădure şi cătină. Prin participarea sălăjenilor la festivalul din Franţa vor fi promovaţi producătorii locali şi produsele tradiţionale sălăjene şi se vor realiza schimburi de experienţă cu producători din zona unde are loc festivalul. Echipa Nişte Ţărani, formată din Mircea Groza, Adrian Hădean, Gheorghe Lucăcel (Aluniş-Benesat), Teodor Filip (Recea), Marton Carol (Verveghiu), Csok Zsolt (Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă), Silviu Gheţie, va face demonstraţii cu preparate din bucătăria românească, evreiască, maghiară, slovacă şi … romană.

Amintim faptul că cei mai buni gastronomi sălăjeni s-au evidenţiat în nenumărate concursuri culinare naţionale şi internaţionale, ultimele dintre acestea soldându-se cu medalii de aur, argint şi bronz. Este vorba de Campionatul Internaţional de Gătit în aer liber din anul 2009, unde au primit medalia de aur şi cupa la secţiunea ceaun, medalia de aur şi cupa la secţiunea plită, medalii de argint şi bronz cu echipa de juniori, marele trofeu al ediţiei 2009 etapa Polus Cluj-Napoca, iar în 2010 medalii de argint şi bronz la secţiunea plită, medalii de argint şi bronz la secţiunea ceaun, cupa somelierilor şi medalia de aur, medalia de aur şi cupa la secţiunea creaţie.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »