“Hopes and Homes for Children” şi în Sălaj

Magazin Salajean 21 aprilie 2011 0

“Hopes and Homes for Children” şi în Sălaj

Fundaţia „Hope and Homes for Children” (HHC) România a ajuns şi în Sălaj, misiunea pe care şi-o propun reprezentanţii ei fiind de a da speranţă copiilor orfani, abandonaţi şi vulnerabili, ajutându-i să se reîntoarcă în familie, unde să aibă parte de dragostea şi siguranţa unui cămin de care orice copil are nevoie pentru a-şi atinge potenţialul maxim.

Directorul HHC România, Ştefan Dărăbuş, a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută la Zalău, că în proiectele care vor fi derulate în Sălaj se va lucra în colaborare cu Direcţia Generală de Asistenţă şi Protecţia Copilului, HHC fiind un dezvoltator şi nu un furnizor de servicii. „Toţi copiii au dreptul să trăiască într-un mediu familial, de aceea vrem să facem o reformă sistemă în protecţia copilului la nivel naţional. Noi scoatem copiii din instituţii înspre alternative de tip familial, oferim sprijin pentru familii care riscă să se destrame din cauza sărăciei, a bolilor sau a conflictelor şi lucrăm pentru a preveni abandonul copiilor”, a declarat Ştefan Dărăbuş.

Cu alte cuvinte, HHC urmăreşte închiderea instituţiilor pentru protecţia copilului de tip vechi şi mutarea copiilor în familii. „În România sunt 256 de instituţii de protecţia copilului, din care 142 sunt de tip vechi, având în grijă aproximativ 11.000 de copii. Vrem ca până în 2020 toate instituţiile de tip vechi să fie închise”, a declarat Ştefan Dărăbuş.

Printre programele majore dezvoltate de HHC se numără nu doar cel de închidere a instituţiilor de tip vechi, ci şi cel de prevenire a separării copiilor de familie, reforma sistemului de protecţie a copilului, inserţia tinerilor care părăsessc sistemul de protecţia a copilului, programul de formare şi asistenţă tehnică naţională şi internaţională etc.

HHC are proiecte în 14 judeţe din ţară, în cei nouă ani de existenţă în România reuşind să ajute 4.413 de copii care au părăsit instituţiile statului, 383 de copii care au fost reintegraţi în familii, 5.482 de copii a căror instituţionalizare a fost prevenită, 312 copii ajutaţi să înceapă o viaţă independentă, peste 2.000 de copii care au beneficiat de servicii dezvoltate, 680 de famili care au beneficiat de consiliere în serviciile dezvoltate. De asemenea, în perioada sus amintită, au fost închise 47 de instituţii de tip vechi şi au fost create 92 de servicii noi (Case de tip familial, Centre maternale, Centre de zi, Centre de primire în regim de urgenţă etc.)

Hope and Homes for Children activează în Europa Centrală şi de Est şi în Africa încă din 1994, derulând proiecte în nouă ţări.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »