“Ce ascund tarifele de la Citadin?”

Magazin Salajean 30 mai 2011 0

“Ce ascund tarifele de la Citadin?”

Fără a dori să provoace un scandal, consilierul local PDL, Adrian Margin a explicat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, organizate la sediul organizaţiei din care face parte, motivele pentru care, alături de colegii de partid, nu a votat proiectul de hotărâre referitor la noile tarife şi preţuri ce vor fi practicate de societatea Citadin Zalău.

Am solicitat o argumentare pentru aceste majorări, dar nu am primit un răspuns pertinent. Din acest motiv, nu pot să-mi asum aceste costuri care se fac din bugetul de venituri şi cheltuieli, constituit din taxele şi impozitele locale.

După şedinţă, mai mulţi colegi consilieri locali din UDMR şi PSD mi-au spus că am avut dreptate, dar atunci de ce nu au fost solidari cu o propunere care era în interesul cetăţenilor? O astfel de atitudine nu ar trebui să existe într-un consiliu local. Aşa nu facem decât să scurgem banii necontrolat spre alte activităţi. Şi nu doar Citadin este în această situaţie, ci şi Transurbisul. În februarie, în cazul firmei Transurbis, m-am opus dar rezultatul a fost acelaşi. E drept că primăria este în limita legii atâta timp cât s-a votat de către CL şi cât nu vor fi contestaţii din interior, sau în contencios administrativ din partea Prefecturii Sălaj, a susţinut consilierul democrat-liberal.

Cheltuielile indirecte au crescut de la 6 la 15 la sută, la profit de la 3 la 5 la sută, dar şi la manoperă. Pentru o oră de activitate normată de manoperă, fără costuri materiale, rezultă o creştere reală a costului cu manopera de 1,61 de lei pe oră, adică de 19,71 la sută. Ştiind că veniturile nu cresc din această afacere, majorările ar fi explicabile pentru terţi, dar nu şi pentru beneficiarii lucrărilor, Primăria Zalău. Este ca şi cum aş tunde iarba din curtea mea şi mi-aş completa factură, pe care aş adăuga şi manopera, şi profitul şi alte costuri suplimentare. Nu ştiu ce se ascunde în spatele acestor tarife. De exemplu, tariful pentru capturarea câinilor sănătoşi a scăzut de la 351,44 lei la 306,77 lei, iar a câinilor bolnavi a crescut de la 269,30 lei la 306,77 lei.

De unde ştie hingherul care câine este sănătos şi care nu? Şi cum vor justifica la decontare salariaţii de la Citadin numărul corect de câini sănătoşi şi numărul celor bolnavi? Argumentul primăriei a fost legat de statele de plată. Conform hotărârii Adunării Generale a Acţionarilor de la Citadin, se impune o creştere a salariilor pentru personalul muncitor, care trebuia acoperită de undeva. Nu era neapărat să se apeleze la această soluţie de creştere a costurilor, care se suportă din bugetul local. Nu ar fi fost o problemă dacă faţa oraşului ar fi fost alta, dar zălăuanii sunt nemulţumiţi de modul în care sunt întreţinute drumurile şi de cum au fost curăţate străzile în iarna care a trecut, a subliniat consilierul democrat liberal.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »