8 martie: Termenul limita pana la care Armata Romana asteapta viitorii soldati sau gradati voluntari

Magazin Salajean 21 februarie 2007 0

8 martie: Termenul limita pana la care Armata Romana asteapta viitorii soldati sau gradati voluntari

Orice tanar din Salaj, cu varsta cuprinsa intre 20 si 35 de ani, poate sa opteze pentru cariera de soldat gradat voluntar, indiferent daca a indeplinit sau nu serviciul militar activ – suna mesajul sefului Centrului Militar Judetean Salaj, col. Ioan-Stefan Pop si, implicit, al Ministerului Apararii.

In cazul tinerilor care opteaza pentru cariera militara, dar nu au facut armata de loc, comandantul CMJ le recomanda acestora sa se prezinte la CMJ, unde vor trebui sa completeze si sa depuna o cerere tip, dupa care li se va intocmi un dosar, urmand apoi sa fie trimisi la un centru zonal de selectie – in cazul nostru cel din Alba Iulia, unde vor fi testati psihologic, medical si fizic. Cei care vor promova aceste teste vor fi trimisi in centre speciale de instruire, in functie de optiunile tinerilor, dar si tinand cont de calitatile lor, a precizat col. Pop. In aceste centre, tinerii vor parcurge un prim modul de instruire, de 5 luni, timp in care ei sunt retribuiti cu salariul minim pe economie si au drepturi de transport, echipare, asistenta medicala etc gratuite. Juramantul militar se va depune la finele celor 5 luni de instruire, moment in care tinerii vor fi repartizati la unitatile unde isi vor desfasura serviciul, acolo unde ei au solicitat initial si unde vor semna un prim contract de 4 ani. Important de retinut faptul ca, in cazul in care contractul se rezilieaza de catre soldatul gradat voluntar, din motive imputabile acestuia, el va trebui sa plateasca absolut toate cheltuielile de instruire de care a beneficiat, sumanefiind deloc neglijabila. Dosarele celor care doresc sa aplice la aceasta optiune se primesc la CMJ pana la data de 8 martie. Conditia minima pe care tinerii trebuie sa o indeplineasca este sa fie absolventi cel putin a unei scoli de arta si meserii.

Cei care au facut armata si au cel mult 26 de ani si vor sa imbratiseze cariera militara, trebuie sa se prezinte la CMJ cu livretul de militar. In continuare, acesti tineri trec prin acelasi set de testari ca si cei care nu au facut armata, dupa care urmeaza o perioada de instruire de doua luni, pentru reimprospatarea cunostintelor, dupa care pot semna primul contract de soldat sau gradat voluntar. Metodologia este valabila si pentru cei care au mai lucrat in Armata, ca voluntari. Toti cei care se afla sub contract de soldat sau gradat voluntar pot sa urmeze cursuri ale unui institut de invatamant superior de lunga durata, la distanta sau seral.

CMJ a fost contactat, pana in prezent, de 212 salajeni, din care 40 sunt cu stadiul militar satisfacut. 22 la suta dintre tinerii care au optat pentru cariera militara sunt absolventi ai unei scoli de arta si meserii, 15 la suta sunt cu studii superioare finalizate, iar restul – absolventi de liceu, cu bacalaureat. 8 persoane din cele care au contactat CMJ, sunt fete. 108 dosare au fost deja trimise la Alba Iulia, iar restul sunt in lucru la CMJ.

Lt. col. Ioan Spatacean, loctiitorul comandantului CMJ, a mai explicat ca cei care imbratiseaza cariera militara vor avea un loc de munca potrivit standardelor occidentale, un salariu atractiv, compensantie pentru chirie, oportunitatea de a ramane langa familie si accesul intr-un sistem de tip ierarhic.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »