8.455 de zalauani si-au depus cereri pentru subventii la incalzire

Magazin Salajean 9 decembrie 2008 0

8.455 de zalauani si-au depus cereri pentru subventii la incalzire

Ministerul Muncii estimeaza ca acordarea compensatiilor pentru incalzirea in sistem centralizat sau cu gaze naturale va insemna un efort financiar de cel putin 9.000 de miliarde de lei vechi, dublu fata de iarna trecuta. Suma a fost calculata pe baza datelor furnizate de Statistica, potrivit carora circa 2.300.000 de familii din Romania au un venit mediu net pe membru de familie mai mic de 500 de lei. Ramane de vazut cati romani se vor adresa primariilor pentru acordarea compensatiilor. Ajutorul pentru incalzirea locuintei se acorda pe baza de cerere, insotita de declaratia pe propria raspundere privind componenta familiei si veniturile acesteia. Titularul ajutorului este proprietarul locuintei sau titularul contractului de inchiriere.

Potrivit datelor furnizate de purtatorul de cuvant al Primariei Zalau, Manuela Ghiurutan, pana in prezent, in municipiu au fost depuse 7.497 de cereri pentru subventii la Gaz, 401 la CET si 557 de cereri la lemne. Astfel, comparativ cu ultimele inregistrari din luna octombrie, pentru luna noiembrie s-au depus la Directia de Asistenta Sociala si Comunitara 21 de cereri in plus pentru subventia la incalzirea locuintelor in perioada rece.

Termenul limita de depunere a declaratiilor a fost pe 25 noiembrie, insa pentru sprijinul financiar de la stat pentru toata perioada rece. Daca solicitarile sunt depuse dupa aceasta data, reducerea facturilor la incalzire se va face doar pentru lunile urmatoare celei in care s-a depus solicitarea. Astfel, lista celor care si-au depus cererile a fost trimisa catre E.On Gaz si catre Directia Muncii. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, sunt aproximativ tot atatea astfel de cereri. Pentru perioada urmatoare, avand in vedere ca reducerile nu se vor aplica pentru tot sezonul rece, se asteapta mai putine cereri de subventii la incalzire.

Cei care fac declaratii false pentru a incasa ajutoarele risca puscaria. Declararea unui numar mai mare de membri de familie sau a unor venituri mai mici decat cele reale, precum si a unor informatii eronate privind spatiul locuibil, in scopul vadit de a obtine foloase materiale necuvenite, constituie infractiune de fals, uz de fals sau inselaciune, dupa caz, si se pedepseste conform Codului Penal. De asemenea, noua ordonanta prevede amenzi intre 1.000 si 10.000 de lei pe care le pot incasa toti cei implicati in lantul acordarii ajutoarelor, daca acestia intarzie sa livreze la timp documentele necesare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »