Magazin Salajean 27 februarie 2007 0

Regiunea Nord-Vest, cu nimic mai breaza de cat celelalte regiuni din tara

Presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, a prezentat ieri in fata presei o radiografie economica a Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest care spulbera mitul conform caruia noi am fi mai rasariti ca alte regiuni din tara. In studiul prezentat, realizat de catre Comisia Nationala de Prognoza, se arata ca RDNV a avut, in 2006, o crestere a produsului intern brut de 5,9 la suta, o valoare sub media nationala, ceea ce-l situeaza pe penultimul loc dintre regiunile tarii. Explicatia acestui fapt negativ poate fi gasita in valoarea adaugata industriala, productia industriala inregistrand o scadere mai ales in judetele Cluj si Maramures cu cel putin 8 procente, ceea ce a anihilat cresterile mai putin substantiale ale celorlalte judete din regiune.

Mai mult, comertul extern din RDNV a inregistrat, la finele anului 2006, o crestere a volumului importurilor, ajungandu-se la un deficit al bilantului comercial de peste un miliard de euro.

In prognoza Comisiei Nationale se arata ca se asteapta demararea unui proces de reagrarizare si dezindustrializare a regiunii, ceea ce ar putea duce la o crestere a PIB, dar care va ramane tot la o valoare situata sub media nationala.

Paradoxal, in RDNV doua orase duc greul, dar si participa la descresterea economica. Este vorba de Cluj si Oradea, care ar trebui sa fie poli de dezvoltare, dar unde se inregistreaza cele mai mari scaderi ale PIB in industrie. Rezulta ca efectul de polarizare a cresterii economice in aceasta perioada nu se justifica, a declarat Marc.

Referitor la Salaj, Marc a fost de parere ca in Planul Judetean de Dezvoltare pentru perioada 2007 – 2013 se estimeaza aparitia a doi poli de crestere economica in afara celor 4 orase. Este vorba de Nusfalau si Zimbor, ca urmare a constructiei autostrazii. Concluzia ar fi ca in Salaj promovarea proiectelor de infrastructura mare ar putea duce la cresteri economice. Este vorba de autostrada si de modernizarea celor doua drumuri judetene Varsolt – Ciucea si Cehu Silvaniei – Zalau.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »