60.000 de semnaturi pentru scoaterea palincii de sub acciza

Magazin Salajean 11 mai 2007 0

60.000 de semnaturi pentru scoaterea palincii de sub  acciza

Pentru a modifica legislatia in vigoare, care prevede ca palinca, tuica si rachiurile sa fie accizate, cu toate ca sunt produse traditionale, producatorii de palinca din Romania au strans, pana in momentul de fata, aproximativ 60.000 de semnaturi, a declarat presedintele Asociatiei Producatorilor de Palinca Naturala (APPN) Salaj, Grigore Ardelean. Potrivit art.74 din Constitutia Romaniei, pentru modificarea legislatiei este nevoie de cel putin 100.000 de semnaturi stranse dintr-un sfert din judetele tarii. Ca urmare, producatorii de palinca din 11 judete vor trebui sa adune peste 9.000 de semnaturi/judet.

Grigore Ardelean a mai spus ca strangerea de semnaturi va continua si in saptamanile urmatoare, fiind o campanie ce se desfasoara simultan in toate judetele tarii. Estimam ca cele mai multe semnaturi vor fi stranse din judetele din Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest, aici fiind cei mai multi producatori de palinca. Nimeni nu vrea ca palinca sa fie supusa accizelor, pentru ca este un produs traditional, orice ar spune cei de la Bucuresti, iar produsele traditionale nu sunt accizate in niciunul din statele membre ale Uniunii Europene. Ba dimpotriva, a spus Ardelean, in UE se acorda subventii pentru produsele traditionale.

Potrivit sursei citate, accizarea palincii, a tuicii si a rachiurilor a pornit de la marii producatori de spirtoase, ale caror interese au fost ca produsele traditionale sa fie trecute ca brand al lor. Printr-un ordin al Guvernului, aceste produse traditionale au fost scoase din categoria produselor din fructe si au fost incluse intre bauturile spirtoase. Potrivit noului Cod Fiscal, palinca, rachiurile si tuica au fost puse sub acciza, lucru care nu este in concordanta cu legislatia UE, ne-a declarat Grigore Ardelean.

Dupa noul Cod Fiscal, cei care produc palinca pentru consumul propriu vor trebui sa plateasca pentru un litru de palinca produs peste 6 RON, in conditiile in care, la ora actuala, pretul unui litru din aceasta bautura este de 13-15 RON. Acest lucru este considerat anormal de producarii de palinca, intrucat, potrivit lui Grigore Ardelean, palinca este un produs traditonal, iar in statele UE, accizele pentru produsele de acest gen au o valoare de 20-50% din accizele stabilite pentru fiecare stat in parte.

O alta nemultumire a producatorilor de palinca salajeni este data de faptul ca parlamentarii salajeni nu s-au implicat deloc in sustinerea campaniei demarate de APPN Salaj, cu toate ca judetul este, in momentul de fata, cel mai mare producator de palinca din tara, avand cele mai multe culturi de prun. Nu intelegem de ce nu ne sustim. In Satu Mare, parlamentarii ii sustin pe producatorii de palinca locali. Alor nostri se pare ca nu le pasa de noi, a spus, indignat, presedintele APPN Salaj. In aceste conditii, producatorilor de palinca salajeni nu le ramane decat sa conteze pe sustinerea oferita de vecinii din Satu Mare, unde, astazi, va avea loc Adunarea Generala a tuturor asociatiilor de profil din nord-vestul tarii.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »