50,5 grade Celsius la sol in Zalau

Magazin Salajean 19 iulie 2007 0

50,5 grade Celsius la sol in Zalau

In mod cert, judetul notru trece prin una din cele mai critice perioade din ultimii ani. Temperaturile din ce in ce mai ridicate, pe fondul lipsei precipitatiilor, au condus la masuri aproape fara precedent. Ca peste tot in tara, si in judetul nostru, autoritatile locale avertizeaza populatia sa fie extrem de atenta in aceste zile si sa evite deplasarea la orele amiezii. Pentru ziua de azi si maine, meteorologii au anuntat temperaturi ce vor putea ajunge sau chiar sa depaseasca 40 de grade Celsius, autoritatile primind deja o avertizare de Cod galben. Si indicele de confort termic va fi depasit cu mult, salajenii urmand sa resimta cumplita senzatie de sufocare. De asemenea, masinile cu tonaj mare nu au voie sa circule ziua pe drumurile nationale si pe o serie din cele judetene.

Reporterii ziarului Magazin Salajean au masurat ieri temperatura in municipiul Zalau si au descoperit ca, la nivelul asfaltului, in jurul orei 14,30 (dupa cum reiese si din poza alaturata), termometrul arata o temperatura extrema, de 50,5 grade Celsius. De fapt, termometrul a aratat peste 50 de grade Celsius in mai multe zone din municipiu, insa recordul de temperatura a fost inregistrat pe capota unei masini – peste 62 de grade. Demn de luat in seama este faptul ca, potrivit prognozelor meteo, azi si maine va mult fi mai cald decat ieri, temperaturi cu care va trebui sa ne obisnuim pana la mijlocul lunii viitoare.

19 persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale

Purtatorul de cuvant al Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Salaj, Mihai Cheseli, ne-a declarat ca, in doar doua zile, 19 persoane au fost afectate de lipotimie, insolatie si deshidratare acuta. Au fost inregistrate 16 cazuri de lesin, unul de insolatie si doua cazuri de deshidratare acuta. O parte dintre acestea, mai precis 10, au fost raportate de Serviciul de Ambulanta Salaj, pacientii primind tratamentul corespunzator, a declarat Mihai Cheseli.

Cel mai grav caz inregistrat a fost cel al unui baiat in varsta de 12 ani, din Zalau, care a fost internat la sectia de pediatrie a Spitalului Judetean Salaj-Zalau cu diagnosticul de lipotimie prin expunere la soare.

Un alt caz raportat de Spitalul Judetean Salaj-Zalau in cursul zilei de luni a fost cel al unui barbat in varsta de 40 de ani din Zalau. Acesta a avut nevoie de ingrijiri din partea cadrelor medicale de la Unitatea de Primire Urgente, fiind diagnosticat tot cu lipotimie.

Alte trei cazuri au fost raportate de Centrul de Sanatate din Cehu Silvaniei, unde o femeie in varsta de 77 de ani, un barbat de 48 de ani si o femeie de 47 de ani au avut nevoie de ingrijiri medicale, toti fiind diagnosticati cu patologii asociate caniculei.

Primaria se lupta cu canicula

Municipalitatea se implica si ea in batalia cu temperaturile ridicate. Avand in vedere ca meteorologii au anuntat o noua perioada cu zile caniculare, Primaria Zalau, alaturi de Directia de Asistenta Social-Comunitara Salaj, a infiintat cateva centre de prim-ajutor in municipiu. Fiecare asemenea punct de prim-ajutor va fi dotat cu aparatura de urgenta, medicamente si personal calificat, care va trata in special cazurile usoare, care nu necesita internarea in spital. Potrivit informatiilor primite de la Primaria Zalau, un prim astfel de centru este cel de distribuire a apei, amplasat in statia de autobus din fata Spitalului Judetean Salaj-Zalau. Centrul va functiona in perioada in care temperatura va urca peste 35 de grade Celsius, intre orele 11-17.

Alte trei centre de prim-ajutor ssunt situate la Unitatea de Primire Urgente (UPU) din cadrul Spitalului Judetean Salaj-Zalau, la cabinetele medicilor de familie si la Serviciul de Ambulanta. Municipalitatea pune la dispozitia cetatenilor si un numar de telefon, care poate fi apelat – la nevoie – fara a fi perceputa vreo taxa: 0800 800 779 (Tel Verde).

Recomandari

Oficialii Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Salaj recomanda cetatenilor ca, in zilele calduroase, sa inceteze orice activitate fizica pentru mai multe ore si odihna in locuri racoroase. Totodata, este indicata evitarea iesirilor si activitatii fizice in timpul orelor calde, in special in intervalul orar 12-16; evitarea expunerilor la soare; consumul de lichide si alimente cu continut redus in grasimi, dusurile frecvente si evitarea efectuarii unor eforturi fizice sustinute in perioada zilei.

In ceea ce priveste copiii si persoanele varstnice, se recomanda utilizarea palariiilor, consumul adecvat de lichide, protejarea pielii cu lotiuni cu factori de protectie UV, evitarea locurilor aglomerate si neventilate corespunzator, precum si deplasarile pe distante lungi in vehicule fara posibilitati de climatizare.

In perioadele caniculare si secetoase, sub influenta directa a razelor solare, creste gradul de uscaciune a plantelor si materialelor combustibile sau se produc cresteri mari de volum in timp scurt ale vaporilor si gazelor inflamabile aflate in rezervoare, ne-a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Porolissum Salaj, capitanul Sorin Muresan. Potrivit acestuia, aerul uscat favorizeaza, pe de o parte, aprinderea materialelor combustibile de la surse cu energie de aprindere mai mica decat in mod obisnuit, iar pe de alta parte, propagarea cu viteza a focului. Ca urmare a acestor factori, creste riscul de producere a unor incendii de masa care pot afecta in principal culturile agricole de paioase, depozitele de furaje si plante tehnice, zonele cu vegetatie forestiera, locuintele si anexele gospodaresti.

Pentru evitarea unor astfel de evenimente nedorite, pompierii recomanda identificarea si nominalizarea sectoarelor de activitate in care creste riscul de incendiu in aceasta perioada. Totodata, este restrictionata efectuarea in anumite intervale din timpul zilei a unor lucrari care creeaza conditii favorabile producerii de incendii prin degajari de substante volatile sau supraincalziri excesive.

Oficialii ISU Salaj spun ca este indicata asigurarea protejarii fata de efectul direct al razelor solare a recipientilor, rezervoarelor si a altor tipuri de ambalaje, care contin vapori inflamabili sau gaze lichefiate sub presiune, prin depozitarea la umbra sau, dupa caz, racirea prin stropire cu apa. In perioadele caniculare este recomandabil intensificarea patrularilor in zonele cu culturi agricole paioase, vegetatie forestiera si cele de agrement ; asigurarea rezervelor de apa pentru incendii prin amenajarea pe cursurile de apa a unor baraje si rampe pentru alimentarea masinilor de pompieri; indepartarea obiectelor optice si asigurarea operativitatii pentru interventie de catre serviciile de pompieri civili.

Orice incendiu sau inceput de incendiu va fi anuntat urgent la postul de politie, primarie sau pompierii militari din zona sau la numarul de telefon 112. Masurile speciale prevazute pentru perioadele caniculare si secetoase vor fi aduse la cunostinta populatiei de catre factorii de raspundere din localitati , operatori economici si institutii, a conchis capitanul Muresan.

Romania va deveni o tara caniculara

Europa si America de Nord sunt amenintate de valuri de caldura foarte mari, mai frecvente si mai lungi in urmatorii o suta de ani, se arata intr-un studiu recent publicat in prestigioasa revista americana Science. Potrivit studiului, regiuni ca nord-vestul SUA, Franta, Germania si Balcani (zona ce include si Romania) – se vor confrunta cu canicula prelungita, ceea ce ar putea avea serioase efecte, intrucat aceste zone nu sunt adaptate corespunzator pentru a infrunta valurile de caldura. Repartitia geografica a viitoarelor valuri de caldura va fi insa legata direct de schimbarea climatica, asociata cu sporirea cantitatii de gaz cu efect de sera.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »