45,5 milioane de euro au ajuns la salajeni

Magazin Salajean 7 decembrie 2007 0

45,5 milioane de euro au ajuns la salajeni

Salajul a absorbit 45,5 milioane de euro prin Programul SAPARD, la nivel national, platile facute catre beneficiarii acestor fonduri ajungand la peste un miliard de euro. Potrivit unui comunicat de presa remis ieri de Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Salaj, absorbtia fondurilor prin SAPARD a cunoscut o crestere semnificativa in etapa de finalizare a Programului, adica in ultimii 2 ani.

Din totalul fondurilor alocate, la nivel national, prin SAPARD pentru dezvoltare rurala si agricultura, respectiv 1,49 miliarde de euro, pana acum s-au autorizat cereri de plata pentru 1,05 miliarde de euro. Ca urmare, pentru cei peste 4.700 de beneficiari ai acestor fonduri europene, platile facute reprezinta 67 la suta din totalul finantarilor acordate.

In vederea accelerarii ritmului de absorbtie a fondurilor, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a luat o serie de masuri de ordin administrativ si financiar, puse in aplicare in colaborare cu Agentia de Plati de Dezvoltare Rurala si Pescuit. Printre acestea, se numara descentralizarea platilor la nivelul Centrelor Regionale de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, monitorizarea continua a stadiului derularii procedurilor de achizitii publice, dar si aprobarea de reglementari menite a stimula gradul de absorbtie a fondurilor nerambursabile.

Conform procedurii, o cerere de plata depusa de beneficiari trebuie autorizata si platita in maxim 30 de zile, dar s-a ajuns acum ca platile sa fie efectuate in 15-20 de zile. Modificarea termenului de efectuare a platii scurteaza, implicit, perioada de implementare a proiectelor, se mai arata in comunicatul de presa respectiv.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »