41 de tineri salajeni, incurajati sa devina fermieri

Magazin Salajean 7 iunie 2010 0

41 de tineri salajeni, incurajati sa devina fermieri740.000 de euro, bani nerambursabili, vor ajunge in judetul Salaj, in cadrul celei de-a doua sesiuni a Masurii 112 Instalarea tinerilor fermieri, ne-a declarat Dorin Urs, directorul Oficiului Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit. Potrivit spuselor sale, de acesti bani vor beneficia 41 de fermieri din judet, cei mai multi dintre ei avand in plan sa infiinteze exploatatii apicole. Beneficiarii vor primi un sprijin de instalare cuprins intre 10.000 si 25.000 de euro, in functie de dimensiunea economica a fermei.

Banii vor fi acordati in doua transe: prima, in valoare de 60 la suta, la data aprobarii de catre Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit a solicitarii pentru acordarea sprijinului, iar diferenta, la indeplinirea actiunilor prevazute in planul de afaceri, dar nu mai tarziu de 36 de luni de la data aprobarii cererii, a explicat Urs.

Tinerii salajeni care doresc sa infiinteze ori sa preia, pentru prima data, o ferma au la dispozitiei mai putin de o luna pentru a-si depune cererile de finantare. La 1 iunie a fost lansata cea de-a treia sesiune de cereri de proiecte pentru Masura 112, termenul limita fiind 30 iunie 2010.

Masura are ca obiective imbunatatirea si cresterea competitivitatii sectorului agricol, prin promovarea instalarii tinerilor fermieri in sprijinirea procesului de modernizare si conformitate cu cerintele pentru protectia mediului, igiena si bunastarea animalelor, siguranta la locul de munca. In acelasi timp, se urmareste imbunatatirea managementului exploatatiilor agricole, cresterea veniturilor exploatatiilor conduse de tinerii fermieri si cresterea numarului de tineri agricultori.

Varsta maxima – 40 de ani

Pentru a putea beneficia de sprijinul nerambursabil, solicitantii nu trebuie sa aiba mai mult de 40 de ani. In ceea ce priveste ferma, aceasta trebuie sa fie inregistrata in Registrul fermelor si in Registrul agricol si sa aiba o dimensiune economica de 6-40 UDE (o unitate de dimensiune economica echivaleaza cu 1.200 de euro – n. red.) Cererea de finantare pentru solicitarea sprijinului nu poate fi facuta mai tarziu de 12 luni de la data instalarii.

De asemenea, fermierii trebuie sa prezinte un plan de afaceri, prin care sa demonstreze ca minim 30 la suta din fondurile pe care le va primi vor fi directionate spre achizitionarea de masini si utilaje agricole, animale si teren agricol, spre construirea si modernizarea cladirilor utilizate pentru productia agricola, dar si spre plantarea si replantarea plantelor perene.

Volumul total al investitiilor prevazute in perioada 2010-2014 pentru instalarea tinerilor la tara depaseste 337 milioane de euro. Banii sunt 100 la suta nerambursabili. De la lansarea Masurii 112, 65 de tineri fermieri din judetul Salaj au beneficiat de sprijinul de instalare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »