400 de elevi salajeni nu dau BAC-ul

Magazin Salajean 30 mai 2007 0

400 de elevi salajeni nu dau BAC-ul

400 de absolventi ai liceelor salajene nu s-au inscris pentru sustinerea examenului de bacalaureat in sesiunea din vara, ne-a informat Matyas Mirel, inspector de specialitate in cadrul Inspectoratului Scolar al Judetului (ISJ) Salaj si secretar al Comisiei Judetene de Bacalaureat. Statistica arata ca din cei 2.881 de absolventi, la centrele de inscriere din judet s-au prezentat doar 2.478 de elevi. Nu stiu ce s-a intamplat cu restul de 400 de absolventi, dar o posibila explicatie ar fi abandonul scolar, transferul la unitati de invatamant din alte judete sau faptul ca unii au plecat cu parintii in afara granitelor. Se mai poate ca unii pur si simplu sa nu se fi inscris pentru sustinerea bacalaureatului in sesiunea din vara, a spus Matyas Mirel. Desi situatia din Salaj nu este atat de grava ca in alte judete, unde aproape jumatate din absolventi nu s-au inscris pentru sesiunea din vara, cei 400 de absolventi care nu vor da BACul sunt, totusi, multi, a declarat inspectorul scolar. Avand in vedere ca perioada de inscriere pentru sustinerea examenului in vara s-a incheiat, elevilor respectivi nu le ramane decat varianta sustinerii BAC-ului in toamna. Asta daca nu cumva doresc sa isi dea bacalaureatul in anii urmatori.

Aproape 600 de dascali la titularizare

Un alt examen, de data aceasta pentru cadrele didactice, incepe sa agite invatamantul salajean. Este vorba de concursul pentru titularizare, unde s-au inscris 587 de cadre didactice. Cum era de asteptat, si in acest an cele mai multe dosare au fost depuse de invatatori – 126 si educatoare – 81, alte 53 de inscrieri fiind facute pentru disciplina Limba si literatura romana, 45 pentru Limba si literatura engleza, 30 pentru sport, 24 – istorie si 21 – matematica. Potrivit ISJ Salaj, la nivel de judet, pentru concursul de titularizare care se va desfasura in 16 iulie 2007, sunt publicate 279 de posturi titularizabile si 457 netitularizabile. Din acestea din urma, 170 sunt rezervate, iar 287 – vacante. In plus, au fost depuse 149 de dosare pentru continuitate si 15 pentru detasare la cerere prin concurs specific.

Locuri suficiente la gradinite

Cu toate ca unele judete au probleme in ceea ce priveste numarul mic de locuri in unitatile de invatamant prescolar fata de numarul copiilor care trebuie sa inceapa cursurile in aceasta toamna, Ioan Abrudan a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca in Salaj nu s-au inregistrat sesizari in aceasta privinta din partea parintilor. Este adevarat ca in unele unitati de invatamant prescolar din centrul Zalaului a fost nevoie de suplimentarea numarului de locuri pe grupa pana la 30, dar nu avem copii care sa ramana pe dinafara, a spus Abrudan. De altfel, acesta a declarat ca nici nu isi poate explica fenomenul din alte judete, atata timp cat aceasta problema a numarului de inscrieri se rezolva din timp, prin planul de scolarizare. Iar lipsa spatiilor nu poate fi nici ea invocata, dat fiind ca ploua cu fonduri de la Ministerul Invatamantului pentru construirea de unitati noi. Cred ca situatia din alte judete exista si in anii precedenti, doar ca nu a fost mediatizata, a spus inspectorul scolar.

Legat de teza cu subiect unic la clasa a VII-a, inspectorul scolar general a reamintit ca obiectivul era luarea unei decizii in viitor privind politica educationala. Rezultatele Salajului nu au fost aduse in discutie la intalnirea ce a avut loc la Calarasi, saptamana trecuta, intre inspectorii scolari generali si ministrul invatamantului, pentru ca nu au fost nici foarte bune, dar nici foarte slabe. Lucrul este bun, intrucat, daca erau prea mari, tezele trezeau suspiciuni legate de obiectivitatea corectarii. In caz ca erau prea mici, apareau semne de intrebare fata de calitatea pregatirii facute in scoli. Situatia pe care o avem acum reprezinta o stare de normalitate, a adaugat Ioan Abrudan. Potrivit acestuia, este foarte important ca evaluarea elevilor se face de catre alti profesori decat cei care predau la clasa, dar mai trebuie acordata atentie si modului in care se realizeaza supravegherea in timpul testelor.

Olimpiade, doar pentru ultimele clase de liceu

Un alt subiect abordat ieri priveste modul de desfasurare a olimpiadelor scolare, aici Abrudan exprimandu-si un punct de vedere personal. Potrivit inspectorului, numarul participantilor la fazele nationale ale concursului este mult prea mare, la fel fiind si presiunea de a incerca performanta in scoli. Trebuie redefinit conceptul de olimpiada. Ar fi de preferat ca la clasele V-X sa se organizeze concursuri scolare care sa nu depaseasca etapa judeteana. In acesti ani, elevii participanti pot acumula un punctaj in sistem de credite, in baza caruia in ultimele clase de liceu se vor putea inscrie la olimpiada. In plus, pentru ca este vorba de performanta, olimpiada ar trebui sa aiba subiect unic, a spus Ioan Abrudan.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »