40 de ani de la inundatiile catastrofale din 1970

Magazin Salajean 13 mai 2010 0

40 de ani de la inundatiile catastrofale din 1970Astazi se implinesc 40 de ani de la inundatiile din 1970, care nu au ocolit nici Salajul. Atunci, pe raul Somes, la statia hidrometrica Rastoci, s-a inregistrat nivelul maxim istoric de 1.123 cm, debitul corespunzator nivelului fiind de circa 28 de ori mai mare decat cel multianual, se arata intr-un comunicat de presa al Sistemului de Gospodarire a Apelor (SGA) Salaj. Potrivit sursei citate, in urma inundatiilor catastrofale din 13 mai 1970, inregistrate pe raurile Somes, Crasna, Zalau, Salaj, Apa Sarata, Almas, Agrij si Barcau, au fost afectate circa 100 de localitati, 2.600 de gospodarii, 130 de obiective social-economice, 230 km de cai de comunicatii, 80 de poduri si podete, precum si 22.000 hectare de teren agricol.

Pagubele inregistrate atunci au declansat un program de amenajare a bazinelor hidrografice in scopul prevenirii si limitarii pagubelor. Programul a vizat apararea impotriva inundatiilor in lungul cursurilor principale Somes si Crasna, precum si apararea centrelor populate cele mai importante. Ulterior, programul a fost extins, prin realizarea lucrarilor de regularizare a Vaii Almasului, Vaii Banului etc si de modernizare/punere in siguranta a obiectivelor existente. Cea mai recenta punere in functiune, a Acumularii Varsolt, s-a realizat in luna decembrie a anului trecut, investitia ridicandu-se la circa 53 milioane de lei.

In prezent este in pregatire Master Planul de amenajare complexa a bazinelor hidrografice, pentru judetul nostru fiind propuse atat lucrari hidrotehnice, care sa asigure folosirea complexa a apelor, cat si lucrarile de regularizare, care sa asigure sectiunea albiei necesara tranzitarii debitelor maxime corespunzatoare clasei de aparare impotriva inundatiilor a localitatilor strabatute.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »