Ţurţurii de gheaţă, în responsabilitatea locatarilor

Magazin Salajean 1 martie 2011 0

Ţurţurii de gheaţă, în responsabilitatea locatarilorOdată cu revenirea zăpezii şi a gerului, problema ţurţurilor formaţi la marginea acoperişurilor blocurilor, a caselor sau la gura burlanelor, dar şi a zăpezii topite de pe acoperişuri prezintă un pericol pentru zălăuani. În ultimele zile, pompierii militari au fost solicitaţi să intervină pentru înlăturarea unor ţurţuri de gheaţă de câţiva centimetri ce atârnau pe marginea acoperişurilor unor imobile din Zalău deasupra trotuarelor. În realitate, responsabilitatea pentru înlăturarea săbiilor de gheaţă revine proprietarilor de spaţii comerciale şi proprietarilor de apartamente.

Ţurţurii de gheaţă formaţi, zilele trecute, pe marginea acoperişurilor clădirilor din Zalău, reprezintă un real pericol pentru zălăuani. Astfel, unii cetăţeni, mai responsabili, au solicitat ajutorul autorităţilor pentru înlăturarea acestor săbii de gheaţă ce atârnă ameninţător asupra capetelor trecătorilor.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Porolissum al judeţului Sălaj, lt. Lucian Jacodi, pompierii militari au fost solicitaţi, în dimineaţa zilei de ieri, pentru înlăturarea ţurţurilor de gheaţă formaţi la marginea acoperişului unui imobil de pe strada Sfânta Vineri din municipiu. Cadrele Detaşamentului de Pompieri Zalău au urcat la ultimul etaj al blocului de locuinţe, de unde au înlăturat cu ajutorul unor căngi ţurţurii de gheaţă care depăşeau 30 de centimetri şi puneau în pericol locatarii imobilului şi trecătorii, a declarat Jacodi. Acelaşi scenariu a avut loc şi sâmbătă după-amiază, după ce locatarul unui bloc de locuinţe situat la intersecţia dintre străzile Porolissum şi Tudor Vladimirescu a sesizat autorităţile pentru înlăturarea ţurţurilor de gheaţă formaţi la streaşina imobilului.

În fapt, responsabilitatea curăţării acoperişurilor de zăpadă şi ţurţuri de gheaţă revine, printr-o hotărâre de Consiliu Local, proprietarilor de spaţii comerciale şi proprietarilor de apartamente. Aceste aspecte sunt cuprinse în articolele Hotărârii de Consiliu Local 170/2007, privind obligaţiile şi responsabilităţile ce revin cetăţenilor, instituţiilor publice, agenţilor economici, celorlalte persoane juridice pentru buna gospodărire, întreţinere şi înfrumuseţare a localităţii, păstrarea permanentă a curăţeniei în municipiul Zalău. Astfel, “constituie contravenţie nemăturarea zăpezii sau a gheţii de pe acoperişuri, trotuare sau rigole, din faţa imobilelor imediat după repunere. Această obligaţie revine deţinătorilor de imobile (proprietari sau chiriaşi), spaţii comune sau incinte”, se arată în HCL 170/2007.

Aceasta problemă, aparent fără importanţă pentru proprietarii de spaţii comerciale şi pentru proprietarii de apartamente, poate avea consecinţe foarte grave. Încălcarea acestor prevederi se sancţionează cu amenzi cuprinse între 140 şi 250 de lei. Mai mult, persoanele care nu se conformează îşi asumă un anumit risc, iar în momentul producerii unui accident, proprietarii acelor spaţii vor şi răspunde în faţa legii.

Purtătorul de cuvânt al municipalităţii, Manuela Ghiuruţan, a declarat că s-au efectuat zilele acestea controale în cartierele din municipiu (instituţiile publice fiind “iertate”, ca de fiecare dată – vezi foto), pentru a verifica dacă se respectă prevederile mai sus menţionate. Inspectorii Serviciului Corp Control Privatizare au fost prezenţi în cartierele municipiului, iar acolo unde au fost identificate imobile cu ţurţuri de gheaţă, care puteau reprezenta un pericol pentru trecători, au informat proprietarii că au obligaţia de înlăturare a acestora, a declarat Ghiuruţan, adăugând că nu au fost aplicate sancţiuni.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »