Şomerii sălăjeni primesc consiliere gratuită

Magazin Salajean 24 iunie 2011 0

Şomerii sălăjeni primesc consiliere gratuită

Centrul de pregătire al şomerilor a fost dat în funcţiune, în aceste zile, la sediul din Zalău al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Sălaj. Aici, de luni, până vineri, între orele 9.00-13.00, şomerii sălăjeni pot beneficia de consiliere, instruire şi îndrumare în vederea găsirii unui loc de muncă. Demersul se înscrie în seria activităţilor desfăşurate de reprezentanţii agenţiei în cadrul programului pilot de creştere a gradului de ocupare în judeţul Sălaj, Sălaj Workacces.

Potrivit informaţiilor prezentate ieri de Romeo Sârca, directorul AJOFM Sălaj, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la sediul instituţiei, prin proiect centrul a fost dotat cu mobilier, 19 calculatoare (cu soft-urile şi licenţele aferente) conectate la internet, un copiator, o imprimantă şi un videoproiector cu ecran. Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă pot accesa din acest spaţiu site-ul realizat prin proiect, www. salajworkacces.ro, precum şi alte site-uri ce prezintă oferte de angajare, nu numai din judeţ, ci din toată ţara.

Cursuri la cererea şomerilor

Sperăm ca acest proiect să fie doar un început, iar noi, ca beneficiari să obţinem finanţare şi pentru alte activităţi în folosul şomerilor. Prin programul demarat de noi organizăm cursuri de recalificare, la cererea beneficiarilor, pe orice tip de activitate, cu condiţia să avem minim 14 cursanţi. Totodată, şomerii pot beneficia în cadrul centrului de activitate de consiliere individuală, axată pe o discuţie privată, în urma căreia se poate realiza profilul personal, în vederea intermedierii cât mai bune pentru găsirea unui loc de muncă şi integrarea pe piaţa muncii a şomerului respectiv. Partenerul nostru, firma SC Vecom SRL Zalău, care derulează programul de cursuri, a fost ales de noi şi pentru faptul că are experienţă în atragerea fondurilor europene, dar mai ales pentru că dispune de flexibilitate în a oferi pregătirea care se caută pe piaţă. Cursurile se vor desfăşura pe nivel I şi II, adică vor fi module de 36 şi 72 de ore, de pregătire teoretică şi practică, a explicat şeful agenţiei.

Fonduri europene pentru găsirea unui job

Implementarea proiectului Sălaj Workacces, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, a început în data de 1 ianuarie 2011 şi se derulează pe perioada a 24 de luni. Valoarea proeictului este de 1,758 milioane de lei, din care 1,471 milioane de lei reprezintă asistenţă financiară nerambursabilă din partea Uniunii Europene, 145.395 de lei contribuţie proprie, 143.000 lei valoare neeligibilă. Scopul proiectului este de a dezvolta şi furniza un program complex de servicii de formare profesională, consiliere şi asistenţă directă, corelat cu potenţialul real de ocupare pentru 200 de şomeri sau persoane inactive din Sălaj. Mai mult, se speră că la Zalău va fi dezvoltat un centru pilot de creştere a gradului de mobilitate ocupaţională şi geografică a şomerilor.

116 şomeri, încrezători în şansele oferite

În cele aproape şase luni de când s-a dat start-ul proiectului, au fost întocmite 116 dosare pentru persoanele înscrise în program, 22 de beneficiari au participat la două din activităţile proiectului de informare şi formare profesională, 20 de şomeri au fost consiliaţi şi instruiţi profesional, 53 de persoane au fost cuprinse în trei programe de formare profesională (19 pentru meseria de instalator instalaţii tehnico-sanitare şi gaze, 20 de persoane ca electrician exploatare medie şi joasă tensiune şi 14 persoane ca lucrător finisor în construcţii). Vor mai demara cursuri pentru operator introducere date, frizer-coafor, manichiurist-pedichiurist. În ultima perioadă s-a realizat câte o sesiune de informare în grup şi de consiliere în grup, 17 ore de informare individuală, 20 de ore de consiliere individuală şi au răspuns chestionarelor oferite prin proiect 15 persoane. Se speră ca la final, minim 200 de persoane să beneficieze de facilităţile oferite de acest proiect. Dintre acestea se estimează că cel puţin 15 sălăjeni vor fi persoane inactive, 95 şomeri, 25-şomeri de lungă durată, 35-şomeri peste 45 de ani, 15-şomeri tineri, 15 şomeri de lungă durată tineri.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »