Şoferul ucigaş de la Uz Casnic, vacă de muls pentru familia victimei

Magazin Salajean 23 aprilie 2012 0

Şoferul ucigaş de la Uz Casnic, vacă de muls pentru familia victimeiNu mai puţin de cinci persoane au solicitat despăgubiri in instanţă zălăuanului Alin Moşincat, tanărul care, in luna septembrie a anului trecut, a spulberat cu maşina o tanără de 24 de ani in apropierea unei treceri de pietoni din municipiu. Mama, sora, fratele şi cele două fetiţe ale victimei s-au constituit părţi civile in dosarul in care şoferul este cercetat pentru ucidere din culpă, pe latură civilă. La finele lunii martie, Alin Moşincat a fost condamnat de Judecătoria Zalău la doi ani de inchisoare cu suspendare pentru săvarşirea infracţiunii de ucidere din culpă.

Grefierul delegat la biroul de relaţii publice al instanţei de judecată menţionate, Adriana Topan, ne-a declarat că la primul termen de judecată in dosarul inregistrat pe latură civilă, respectiv vineri, au fost soluţionate pretenţiile a două dintre părţile constituite părţi civile in dosar. In acest dosar, mama victimei a fost despăgubită de inculpat, in solidar cu firma de asigurări, in timp ce sora femeii decedate a incheiat o tranzacţie cu firma de asigurări, dar plata nu a fost incă efectuată. In acest sens, fratele victimei, constituit ca parte civilă in dosar, a afirmat in faţa instanţei că va renunţa la pretenţiile financiare dacă firma de asigurări va achita surorii acestuia suma la care au convenit in urma tranzacţiei. S-a dat un nou termen de judecată pentru achitarea sumei către sora victimei, a declarat Adriana Topan.

In privinţa fetiţelor rămase orfane, in varstă de 5 şi respectiv 9 ani, reprezentate in instanţă de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Sălaj şi şeful Centrului Social Multifucţional Cehu Silvaniei, Ana Petruţ, firma de asigurări a refuzat plata despăgubirilor. Reprezentanţii legali ai minorelor au solicitat inculpatului, in solidar cu firma de asigurări, suma de aproximativ 150.000 de lei, reprezentand daune morale. Urmează ca in privinţa fetelor instanţa să se pronunţe la următorul termen de judecată stabilit pentru data de 18 mai, a precizat grefierul Topan. La baza acestei sume au stat cuantumul corespunzător unei pensii minime de urmaş, in suma de 350 de lei lunar, raportat la perioada cat minora are dreptul legal la pensia de intreţinere din partea ocrotitorilor legali, pentru fiecare fetiţă in parte. Copilele se află in grija statului incă de acum trei ani, nefiind vizitate de rude decat după moartea mamei lor, după cum ne-au spus reprezentanţii Direcţiei Generală de Asistenţă şi pentru Protecţia Copilului Sălaj.

Reamintim că accidentul mortal de circulaţie s-a petrecut in noaptea de 4 spre 5 septembrie a anului trecut, cand Alin Moşincat, aflat la volanul unui autoturism, a spulberat o femeie de 24 de ani, din Zalău, surprinsă in timp ce traversa bulevardul in apropierea unei treceri de pietoni din zona Uz Casnic. Impactul a fost atat de violent incat trupul neinsufleţit a fost sfartecat in bucăţi, criminaliştii fiind nevoiţi să caute, timp de cateva ore, piciorul retezat al femeii. Conducătorul autoturismului implicat in accident a fost testat de poliţişti cu alcooltestul, rezultatul fiind negativ.

In cursul zilei de 6 septembrie, şoferul a fost reţinut pentru 24 de ore de poliţişti, trei zile mai tarziu, fiind prezentat intanţei cu propunerea de arestare preventivă sub aspectul săvarşirii infracţiunii de ucidere din culpă. Judecătoria Zalău a admis cererea, emiţand un mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile. Inculpatul a făcut recurs la Tribunalul Sălaj, in data de 9 noiembrie, judecătorii admiţand cererea pentru eliberare provizorie sub control judiciar formulată de inculpat. In data de 28 martie, pe latură penală, judecătorii l-au condamnat pe inculpatul Alin Moşincat la pedeapsa de doi ani inchisoare pentru comiterea infracţiunii de ucidere din culpă, in cazul acestuia dispunandu-se suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei inchisorii aplicate inculpatului, pe durata unui termen de incercare de şase ani.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »