300 de beneficiari la Centrul de informare Simleu

Magazin Salajean 15 ianuarie 2008 0

La 2 ani de cand a inceput sa fie implementat, proiectul dedicat de Primaria Simleu Silvaniei persoanelor varstnice de sub Magura si-a atins scopul, 300 de beneficiari fiind inscrisi la Centrul de informare, consiliere si advocacy. Potrivit unui comunicat de presa, sunt doua subcomponente pe care s-au axat autoritatile locale si Asociatia Centrul de Ingrijire si Asistenta Silvania (partener in proiect), acestea vizand furnizarea de servicii sociale de informare, consiliere, advocacy pentru un numar de 190 persoane varstnice in cadrul unui centru, precum si furnizarea de servicii de informare, consiliere, advocacy la domiciliu pentru 110 varstnici si aparatinatorii acestora. Acest centru a fost deschis pentru pensionarii din Simleu, iar serviciile le sunt oferite de personal specializat. Faptul ca avem 300 de beneficiari arata ca proiectul si-a atins scopul, acela de a veni in sprijinul cetatenilor varstnici cu informatii de care acestia au nevoie. Multi dintre pensionari solicita consultanta in ceea ce priveste intocmirea cererilor de recalculare a pensiilor. In general, problemele lor sunt de ordin social, a declarat primarul Septimiu Turcas.

In asigurarea de servicii sociale, autoritatile locale sunt sprijinite de Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor – filiala Simleu Silvaniei. Serviciile de informare si consiliere vizeaza urmatoarele domenii: consiliere sociala si psiho – sociala in vederea depasirii situatiei de dificultate existente la un moment dat si pentru mobilizarea resurselor proprii pentru depasirea situatiilor de criza, consiliere economica pentru gestionarea resurselor financiare pentru a putea beneficia de reduceri la taxe, impozite corespunzatoare diferitelor categorii de varstnici, consiliere socio-medicala geriatrica in vederea adoptarii unui stil de viata care sa permita imbunatatirea starii de sanatate, prevenirea unor imbolnaviri, consiliere juridica in scopul cunoasterii drepturilor, indatoririlor ce-i revin varstnicului.

Deschiderea Centrului de informare, consiliere si advocacy a fost finantata de Uniunea Europeana in cadrul Programului PHARE 2004-2006, Componenta Servicii Sociale, valoarea totala fiind de 55.000 de euro.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »