28 de milioane de lei investiti in sistemul de asistenta sociala din Salaj

Magazin Salajean 17 septembrie 2010 0

28 de milioane de lei investiti in sistemul de asistenta sociala din SalajIn ultimii sanse ani, Consiliul Judetean Salaj a derulat investitii de peste 13,3 milioane de lei pentru reabilitarea si dotarea centrelor aflate in subordinea Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Salaj. De respectivii bani au beneficiat zece centre, cea mai mare suma, respectiv 3,1 milioane de lei, fiind alocata Complexului de Servicii Comunitare Simleu Silvaniei. Fonduri importante – peste 2 milioane de lei – au ajuns la Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica Jibou si la Centrele de Ingrijire si Asistenta a Persoanelor cu Handicap din Crasna si Boghis.

Proiectelor deja finalizate li se adauga altele cinci, aflate in curs de derulare, a caror valoarea se apropie de 14,6 milioane de lei, sustin reprezentantii administratiei judetene. In acest fel, valoare investitiilor derulate de catre CJ Salaj ajunge la 27,9 milioane de lei, o treime din total, respectiv 9,3 milioane de lei provenind din bugetul judetului.

Dintre proiectele in implementare, cel care vizeaza restaurarea Centrului de Integrare prin Terapie Ocupationala pentru Persoane cu Handicap Badacin implica cea mai mare investitie: aproape 4,2 milioane de lei si presupune construirea unui nou imobil la Nusfalau, care sa gazduiasca un centru de ingrijire si asistenta cu o capacitate de 50 de locuri, precum si reorganizarea spatiilor si dezvoltarea serviciilor actuale din Centrul de la Badacin. Finantarea este asigurata de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

In jur de 3,5 milioane de lei vor fi destinati modernizarii si extinderii Complexului de Servicii Comunitare Cehu Silvaniei, prin infiintarea de ateliere vocationale pentru tinerii iesiti din sistemul rezidential. Proiectul este finantat prin Programul Operational Regional. Dupa cum sustin oficialii CJ Salaj, la Cehu Silvaniei vor fi infiintate ateliere vocationale, locuinte de tranzit pentru tinerii care ies din sistemul de protectie a copilului, o sala de sport, va fi modernizat Centrul Maternal si va fi amenajata cantina.

Alti aproape 3,5 milioane de lei, avand aceeasi sursa de finantare, ajung la complexele de servicii sociale pentru copii din Jibou, Simleu Silvaniei si Zalau, care vor fi reabilitate.

Prin programul Tinerii aflati in situatii de risc, la nivelul oraselor Simleu Silvaniei, Cehu Silvaniei si Jibou vor fi investiti 3 milioane de lei, in vederea infiintarii unor centre sociale multifunctionale destinate tinerilor care parasesc sistemul de protectie a copilului, dupa implinirea varstei de 18 ani, si care, din diverse cauze, nu pot fi integrati.

Cel de-al cincilea proiect aflat in derulare are o valoare de 336.000 de lei, banii provenind de la Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului. Obiectivele acestuia sunt infiintarea unei echipe mobile care sa ofere servicii de recuperare copiilor cu dizabilitati ingrijiti in familii.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »