255 de lei, ajutorul statului pentru absolventii fara job-uri

Magazin Salajean 14 iulie 2010 0

255 de lei, ajutorul statului pentru absolventii fara job-uri

Tinerii salajeni care au implinit 16 ani si au absolvit o forma de invatamant, dar nu reusesc sa-si gaseasca o slujba, pot primi cate 255 de lei pe luna, pe o perioada de o jumatate de an, bani reprezentand contravaloarea ajutorului de somaj acordat de stat. Conditia este sa se inregistreze la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Salaj, in maxim 60 de zile de la data absolvirii.

Pe langa ajutorul in bani, absolventii beneficiaza si de servicii gratuite de informare, consiliere si orientare profesionala, sustin reprezentantii AJOFM Salaj, avertizand, in acelasi timp, ca indemnizatia de somaj poate fi solicitata in cel mult 12 luni de la data absolvirii si se acorda o singura data, pentru fiecare forma de invatamant absolvita.

In situatia in care tinerii sunt incadrati in munca in decursul celor 60 de zile, pe o perioada mai mare de un an, vor beneficia de o prima de angajare in valoare de 425 de lei. In plus, ei pot incasa si ajutorul de somaj la care ar fi avut dreptul conform legii, pana la expirarea perioadei de acordare a acestuia, daca nu s-ar fi angajat.

Statul intinde o mana si firmelor care angajeaza absolventi de institutii de invatamant. Potrivit oficialilor AJOFM Salaj, patronii care fac incadrarea pe durata nedeterminata sunt scutiti timp de un an de plata contributiei la asigurarile de somaj aferenta tinerilor angajati si primesc lunar, pentru fiecare absolvent, intre 500 si 750 de lei, in functie de studiile tinerilor, ca o contributie a statului la plata salariilor. Astfel, pentru absolventii ciclului inferior al liceului sau ai scolilor de arte si meserii, angajatorul primeste 500 de lei, in timp ce pentru absolventii de licee si postliceale, 600 de lei. Suma maxima, respectiv 750 de lei, se acorda pentru incadrarea in munca a absolventilor de studii superioare.

Reprezentantii Agentiei judetene mai spun ca angajatorii au obligatia de a mentine raporturile de munca ale absolventilor minim trei ani, in caz contrar ei fiind nevoiti sa restituie in totalitate nu doar sumele incasate pentru fiecare absolvent, ci si o dobanda.

In prezent, primesc indemnizatie de somer 275 de absolventi ai promotiilor 2009. Dintre acestia, 157 sunt absolventi de licee si scoli postliceale, 82 au studii superioare, iar 34 au terminat scoala profesionala. Din randul absolventilor 2010, 20 s-au inscris deja in evidentele institutiei salajene pentru a fi siguri ca vor primi un sprijin financiar de la stat daca nu isi vor gasi un loc de munca.

Criza a ciuntit din ajutorul de somaj

Masurile de austeritate impuse de Guvernul Boc nu i-au ocolit nici pe tinerii care ies de pe bancile scolilor si nu-si gasesc o slujba. Absolventii inscrisi in evidentele AJOFM primesc, incepand cu 1 iulie, o indemnizatie de somaj diminuata cu 15 la suta. Asta inseamna 255 de lei, fata de 300 de lei, cat reprezinta jumatate din salariul minim pe economie.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »