Începe vaccinarea antirabică din avion

Magazin Salajean 18 mai 2011 0

Începe vaccinarea antirabică din avion

Anunţată încă din anii trecuţi, campania de vaccinare antirabică prin distribuirea momelilor vaccinale din avion va fi demarată în perioada următoare. Vor fi distribuite câte 25 de momeli pe kilometru pătrat, fiind vizate zonele silvatice unde virusul este activ.

Aproximativ 1,9 milioane de momeli vaccinale vor fi distribuite din avion în cele 16 judeţe, printre care şi Sălajul, incluse în Programul Naţional de Combatere a Rabiei la Animalele Sălbatice, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Sălaj, Mircea Martin. „Campania ar fi trebuit să înceapă luni, dar din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, acest lucru a fost amânat pentru zilele următoare. Ca prim pas pentru eradicarea acestei epizotii, în ultimele săptămâni au fost împărţite în zonele rabigene din pădurile din judeţ alte 1.500 de momeli. „Prin Programul anterior amintit, se vor efectua două campanii de vaccinare antirabică în fiecare an. Aşadar, în toamnă vom avea o nouă campanie de vaccinare, sperând să eradicăm această boală de pe teritoriul judeţului”, a declarat Mircea Martin, precizând că aceste campanii vor fi efectuate până în 2021.

Pentru ca populaţia să nu se atingă de eventualele momeli vaccinale depistate întâmplător în mediul silvatic, reprezentanţii DSVSA Sălaj au distribuit în acest sens afişe în localităţi. „Momelile nu pun sănătatea în pericol, dar este indicat să nu se ia contact cu ele. Dacă, totuşi, se întâmplă acest lucru, persoanele trebuie să se prezinte la medic pentru a fi ţinute sub observaţie. De asemenea, dacă se descoperă cadavre de animale, acest lucru trebuie raportat medicilor veterinari”, a spus directorul DSVSA Sălaj.

Rezervorul de virus – în pădure

Cu toate că s-a încercat în ultimii ani stăpânirea rabiei şi evitarea declanşării de noi focare, acest lucru nu s-a reuşit în totalitate la nivel de judeţ, explicaţia fiind că rezervorul activ de virus este în mediul silvatic, ca urmare cu atât mai greu de eliminat. „Din totalul cazurilor, 99 la sută provin de la animale din mediul silvatic. În gospodării este mai uşor de controlat situaţia şi a avut loc o campanie de vaccinare antirabică a câinilor şi a pisicilor deţinute de sălăjeni. Nu se pune, aşadar, problema apariţiei unui focar de rabie la animalele domestice”, a declarat directorul DSVSA Sălaj.

Un focar de rabie este menţinut deschis 60 de zile, după care se stinge, întrucât după această perioadă nu mai există riscul ca germenii bolii să fie activi.

În acest an, în Sălaj au fost depiste două focare de rabie, la vulpe şi un cal dintr-o gospădărie umană.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »