Încălzirea şcolilor goleşte vistieria municipiului

Magazin Salajean 7 martie 2011 0

Încălzirea şcolilor goleşte vistieria municipiului

În prima lună din acest an, Primăria Zalău a cheltuit pentru plata facturilor de gaz şi energie termică în şcolile din municipiu 23 la sută din bugetul planificat pe 2011 pentru încălzire.

Potrivit planificărilor bugetare pentru anul în curs, s-au prevăzut pentru cheltuielile de încălzire şi iluminat în urbea de la poalele Meseşului, 9,237 milioane de lei. Din această valoare, după cum ne-a informat Manuela Ghiuruţan, purtătorul de cuvânt al administraţiei municipale, 78 la sută, respectiv, 7,203 milioane de lei sunt repartizate pentru unităţile de învăţământ.

Valoarea costurilor pentru căldura din şcoli pe luna ianuarie 2011 este de 1,65 milioane de lei, respectiv 22,9 la sută din suma prognozată pentru aceste cheltuieli la nivelul unităţilor de învăţământ. În municipiul Zalău sunt finanţate de la bugetul local 32 de unităţi de învăţământ, din care 29 beneficiază de agent termic în sistem centralizat şi trei sunt încălzite cu gaze naturale (Grădinţa nr. 4. Grădiniţa Dumbrava Minunată şi Şcoala Generală George Coşbuc din Ortelec). Rămâne de văzut cum se vor descurca autorităţile locale cu banii.

Dacă numai pentru căldura pe luna ianuarie s-a consumat aproape un sfert din buget, cu siguranţă fondul prevăzut nu poate acoperi tot anul. Din acest buget, mai sunt de plătit încă două-trei luni de sezon rece, până la finele anului şcolar 2010-2011, precum şi facturile pentru octombrie, noiembrie şi decembrie 2011. Edilii nu par a fi deranjaţi de acest aspect, fie pentru că iau în calcul o posibilă rectificare bugetară, pe parcursul anului, fie pentru că, aşa cum admitea şi Manuela Ghiuruţan, se are în vedere pentru reducerea costurilor anveloparea clădirilor (izolarea termică) şi modernizarea sistemului de încălzire, ceea ce va permite gestionarea optimă a costurilor.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »