În Stârciu: Un cal turbat a băgat groaza în oameni

Magazin Salajean 11 aprilie 2011 0

În Stârciu: Un cal turbat a băgat groaza în oameni

Inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj au instituit carantina de gradul III în localitatea Stârciu, după ce un cal din gospodăria unui localnic a fost depistat cu turbare, acesta fiind primul caz de rabie identificat la cabaline, în judeţ. Fără a putea fi oprit, animalul şi-a lovit proprietarul şi a muşcat un alt localnic de burtă.

Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj, Mircea Martin, ne-a declarat că inspectorii au aflat de acest caz după ce au fost anunţaţi de un localnic că unul din caii pe care îi are în gospodărie şi care fusese muşcat recent de o vulpe prezintă modificări majore de comportament. „În localitatea Stârciu a fost identificat un focar de rabie, după ce inspectorii veterinari chemaţi la faţa locului de un localnic al cărui cal prezenta un comportament ciudat a fost depistat cu turbare. Boala a fost confirmată în urma analizelor de laborator, acesta fiind primul caz de rabie depistat la cabaline în Sălaj. În localitate a fost instituită carantina de gradul III şi s-au luat măsurile care se impun în astfel de cazuri”, a declarat Mircea Martin.

Potrivit sursei citate, comportamentul calului a trezit suspiciunile proprietarului întrucât animalul a devenit agresiv, proprietarul suferind lovituri din partea acestuia. „De asemenea, calul a scăpat din curte şi a fugit în stradă, unde un alt localnic a ieşit în faţa lui, încercând să îl prindă de căpăstru. Din păcate, acest localnic a fost muşcat de animal de burtă, fiind dus de urgenţă la spital, unde i s-a administrat vaccinul antirabic, starea lui de sănătate nefiind în pericol”, a declarat Martin.

Acesta a spus că, în ciuda eforturilor făcute de inspectorii sanitar-veterinari, calul a murit, rabia fiind, de altfel, o boală incurabilă. În localitatea Stârciu, carantina de gradul III a fost instituită pe o rază de protecţie de trei kilometri şi o rază de supraveghere de 10 kilometri. Totodată, inspectorii sanitar-veterinari au vaccinat animalele domestice din localitate şi au catagrafiat carnasierele, iar în fondul forestier din zona localităţii Stârciu va fi realizată o acţiune de vaccinare a vulpilor cu momeli vaccinale. „Vaccinarea vulpilor este neceseră pentru că animalul a contactat boala în urma muşcăturii de vulpe. În plus, din istoricul bolii, se constată că în anul 2010, în localitatea Stârciu au fost diagnosticate trei focare de rabie la vulpe. Este o zonă cu risc crescut de contaminare, unde se poate constata existenţa sursei silvatice de virus şi a pericolului răspândirii acestei boli”, a declarat Martin.

Un focar de rabie este menţinut deschis 60 de zile, după care se stinge, întrucât după această perioadă nu mai există riscul ca germenii bolii să fie activi. Acesta a fost cel de-al doilea focar de rabie depistat în acest an, în Sălaj, după cel identificat în luna martie, în Horoatu Crasnei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »