În sfârşit, Zalăul scapă de tranşee!

Magazin Salajean 18 mai 2011 0

În sfârşit, Zalăul scapă de tranşee!

Reprezentanţii Companiei de Apă Someş Cluj, Sucursala Sălaj evaluează la această dată lucrările de extindere şi modernizare a reţelei de apă şi canalizare executate de firma ungară OMS. După cum ne-a informat Marcel Zaharia, directorul Sucursalei Sălaj a CAS, lucrarea s-a finalizat şi se verifică sectoarele în care s-a intervenit. Din 30 aprilie, dată la care a expirat termenul de execuţie, şi când lucrarea a fost încheiată, comisia de recepţie este în teren pentru a verifica toate elementele care ţin de conectările dintre reţeaua veche şi cea nouă de canalizare, de înlocuirea anumitor porţiuni de conducte, sau de desfundarea unor conducte din sistemul vechi de canalizare.

Duşmanul zălăuanilor: timpul, nu calitatea

Reprezentanţii firmei beneficiare a acestor lucrări, CAS, sunt mulţumiţi de calitatea lucrărilor executate, mai puţin de timpul în care investiţia a fost finalizată. Având în vedere complexitatea lucrărilor şi problemele pe care le are Zalăul în ce priveşte canalizarea, cred că a fost un proiect bun şi s-a lucrat bine, în pofida disconfortului pe care l-au resimţit zălăuanii. S-a verificat fiecare metru de conductă, de pe fiecare porţiune unde s-a lucrat, pentru ca reţeaua să fie curată, fără nisip sau pietre, şi pentru ca aceasta să respecte panta de înclinare. Din punct de vedere calitativ nu avem obiecţii, dar am fi dorit ca intervenţiile să se fi finalizat mai repede, aşa cum era prevăzut iniţial, la finele lunii decembrie 2010, a arătat Marcel Zaharia.

Multe puncte nevralgice

Decalajul este justificat de faptul că au existat probleme foarte complexe şi pentru că s-a lucrat la adâncimi mari, de peste 5-7 metri pe strada 22 Decembrie. Au fost aspecte neprevăzute în proiect, pe care beneficiarul investiţiei şi constructorul au fost nevoiţi să le soluţioneze la faţa locului. În zona Kaufland s-a înlocuit conducta la adâncimi foarte mari, iar cuplarea reţelei vechi cu cea nouă a fost dificil de realizat dat fiind faptul că dimensiunile celor două conducte nu corespundeau. În vecinătatea Inspectoratului Şcolar nu a existat spaţiu fizic pentru montarea conductei de canalizare şi s-a făcut un …ocol al imobilului cu pricina, spre str. Pomilor şi 22 Decembrie. Un alt punct care a dat mult de lucru constructorilor a fost cel de lângă terenurile de tenis (din apropierea Sălii Sporturilor), unde s-a forat sub şosea şi unde apa din vechea reţea de canalizare curgea întruna.

Explicaţii pentru intervenţiile repetate

Cu toate că oficialii beneficiarului se declară mulţumiţi de calitatea lucrărilor, zălăuanii nu pot uita faptul deranjant că în aceleaşi puncte, s-a intervenit de mai multe ori. Deşi s-a acoperit lucrarea, s-a săpat din nou şi a doua şi a treia oară, în mai multe locuri de pe arterele din municipiu. Marcel Zaharia ne-a explicat că a fost necesar să se intervină în toate aceste puncte pentru că în primă fază când s-a executat reţeaua de canalizare s-a acoperit doar provizoriu, pentru ca să se revină acolo când se face conexiunea efectivă cu reţeaua veche de canalizare, iar în unele zone s-au făcut decolmatări.

În cartierul Posolissum şi pe Sărmaş, dar şi în zona Perla, din diverse motive, nu s-a executat corect reţeaua, mai precis, conducta nu avea contra-pantă şi apa nu se scurgea. Conducta a fost scoasă şi reaşezată corect. Nu pot spune că este lipsă de profesionalism. Conform contractului, la nivelul oraşului nu s-au prevăzut staţii de repompare la canalizare, astfel că întregul sistem funcţionează pe principiul gravitaţional. Au fost porţiuni unde scurgerea de la blocuri era sub nivelul reţelei principale, constructorii fiind nevoiţi să aşeze cât la mai mare adâncime conductele pentru a răspunde tuturor problemelor, a apreciat directorul Sucursalei Sălaj a CAS.

Peste 1.000 de familii vor avea canalizare

Din acest moment, aşa cum a afirmat reprezentantul CAS Sălaj, mai sunt puncte unde se intervine pentru conectarea reţelei vechi cu cea nouă şi pentru verificarea modului de deversare. Zonele carosabile deteriorate şi porţiunile de trotuar vor fi refăcute de firma Citadin.

La ora actuală sunt în probe de verificare patru staţii de pompare a apei potabile, realizate prin acelaşi proiect, în cartierul Traian, pe străzile: Salcâmilor, Merilor, Sărmaş şi Tipografilor. După ce acestea vor fi puse în funcţiune, locuitorii din zonă vor avea apă în permanenţă şi la presiune normală. Prin proiectul pentru extinderea reţelei de canalizare 1.132 de familii se vor putea racorda la sistemul de canalizare şi se va elimina poluarea rigolelor de pe străzile 22 Decembrie şi arterele adiacente. Marcel Zaharia a subliniat că proprietarii imobilelor care nu au beneficiat până acum de reţeaua de canalizare şi care acum se pot racorda sunt aşteptaţi la sediul companiei să solicite avizul pentru racordare.

Investiţii de peste 22 de milioane de lei

Reiterăm faptul că proiectul pentru Reabilitarea şi extinderea reţelelor de distribuţia apei potabile şi de canalizare în municipiul Zalău a fost executat de firma OMS din Ungaria, iar contractul s-a semnat în 31 octombrie 2008, ordinul de începere a lucrărilor a fost dat în 31 decembrie 2008. Termenul de execuţie al acestei investiţii a fost de 24 de luni de la data ordinului de începere, însă, la Zalău constructorii au demarat lucrările în baza procesului verbal încheiat cu beneficiarul (CAS) în perioada martie-aprilie 2009, din cauza timpului nefavorabil care nu permitea refacerea carosabilului. Investiţiile finalizate la Zalău fac parte dintr-un proiect amplu derulat la nivelul judeţelor Cluj şi Sălaj (Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată din Cluj şi Sălaj). Valoarea contractului de execuţie pentru municipiul Zalău, semnat cu firma OMS Ungaria, a fost de 22,388 milioane de lei, fără TVA. Din această valoare 74 la sută sunt fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană, 11,3 la sută contribuţia Guvernului României, 12,8 la sută credit contractat de CAS şi 1,9 la sută cofinanţare locală.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »