În Sălaj, vor fi reactivate cercurile apicole

Magazin Salajean 11 aprilie 2011 0

În Sălaj, vor fi reactivate cercurile apicole

Filiala Sălaj a Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România şi-a propus ca în acest an să atragă noi membri apicultori. Din cei peste 1.200 de crescători de albine sălăjeni, mai mult de o treime, respectiv 450, sunt înscrişi şi cotizează la ACA Sălaj.

Preşedintele interimar al asociaţiei sălăjene, Gheorghe Ursente, a participat la finele săptămânii trecute în Bucureşti la Conferinţa Anuală a Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România precum şi la Târgul Apiculturii Naţionale, unde s-au aflat apicultori din toată ţara, dar şi firme producătoare de medicamente, produse şi derivate apicole, utilaje şi unelte necesare activităţii de profil.

Apicultura sălăjeană este pe un drum bun, având în vedere activitatea derulată anul trecut, dar şi creşterea numărului de membri de la un an la altul. La nivel de judeţ ne-am asumat pentru acest an o sarcină importantă, aceea de a creşte numărul apicultorilor din ACA, a declarat Gheorghe Ursente.

Între obiectivele pe care şi le-au propus reprezentanţii ACA Sălaj în 2011 sunt: reactualizarea evidenţelor membrilor şi revigorarea cercurilor apicole zonale. Mai precis, se doreşte dezvoltarea acestui sector în oraşele judeţului şi în comunele mari, dat fiind faptul că în ultima vreme s-a creat o ruptură între apicultorii din teritoriu şi conducerea de la Zalău. Gheorghe Ursente a mai informat că în 2011 vor continua cursurile pentru apicultori, la care s-au înscris deja 140 de sălăjeni şi că SC Apicola se va autoriza ca formator în meseria de apicultor.

Peste 26.000 de familii de albine în judeţ

La nivel de judeţ se va continua şi în 2011 programul de procurare a medicamentelor; anul trecut s-au alocat fonduri pentru mai mult de 200 de dosare prin proiecte lansate pentru achiziţia de medicamente şi tramente ale albinelor în cadrul măsurilor 141 Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă şi 112 Instalarea tinerilor fermieri (din programul FEADR). Anul acesta urmează să se efectueze verificarea stupinelor în ce priveşte modul de respectare programului şi de utilizare a fondurilor europene alocate.

Anul trecut, aşa cum arăta preşedintele interimar al ACA Sălaj, în judeţ erau peste 26.000 de familii de albine, din care 17.500 erau deţinute de membrii asociaţiei. 2010 a fost pentru toţi apicultorii sălăjeni un an extrem de sărac din punct de vedere al producţiei realizate, colectarea polenului de salcâm fiind impiedicată de precipitaţiile din vara trecută. Se speră ca anul acesta apicultorii sălăjeni să nu mai aibă probleme şi să obţină în medie 10-20 de kilograme de miere pe familia de albine. În cursul lui 2010, s-au investit 300 de milioane de lei vechi pentru modernizarea magazinului, birourilor şi a depozitelor din Zalău ale asociaţiei.

TVA-ul l-a condamnat pe fostul preşedinte?

Fostul preşedinte al ACA Sălaj, Radu Mălan, ne-a declarat că speră ca în cursul acestei veri să organizeze la Zalău, chiar şi din fonduri proprii, un târg al apicultorilor, unde sălăjenii să-şi prezinte nu doar roadele muncii lor, ci şi uneltele şi utilajele folosite. Radu Mălan, demis din cauza nerespectării statutului şi neachitării cotizaţiei (după cum a precizat actualul preşedinte al ACA) a spus că este convins că excluderea sa este cauzată de faptul că i-a încurajat pe apicultorii din asociaţie să se înscrie în alte orgamisme care nu sunt plătitoare de TVA pentru familiile de albine, materialul biologic şi medicamentele necesare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »