În Sălaj: Traficanţi de persoane, săltaţi de mascaţi!

Magazin Salajean 3 iunie 2011 0

În Sălaj: Traficanţi de persoane, săltaţi de mascaţi!

O reţea de criminalitate organizată cu preocupări pe linia traficului de persoane în scopul exploatării prin muncă în străinătate, care acţiona în mai multe judeţe din ţară, printre care şi în Sălaj, a fost destructurată ieri dimineaţă de către ofiţerii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane, împreună cu procurori ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Structura Centrală. Din investigaţiile efectuate, gruparea infracţională a recrutat peste 120 de cetăţeni români care erau exploataţi prin muncă în alte ţări din Uniunea Europeană.

Potrivit unui comunicat de presă remis de Inspectoratul General al Poliţiei Române, gruparea era formată din cinci membri, suspectaţi că, începând cu anul 2009, au racolat cetăţeni români de pe întreg teritoriul ţării, prin intermediul mai multor firme de plasare a forţei de muncă coordonate de către Stejărel Niculcea, de 53 de ani. Acesta era sprijinit în activitatea infracţională de suspectele E.M., care acţiona pe zona Bucureşti şi judeţele limitrofe, V.S., care acţiona pe raza municipiilor Braşov, Timişoara şi Iaşi, C.P. şi K.K., ce acţionau pe raza judeţelor Sălaj, Satu Mare şi Maramureş.

Victimele erau racolate prin prezentarea unor oferte de muncă avantajoase, condiţii de cazare foarte bune şi salarii atractive, cuprinse între 800 şi 1.200 de euro lunar. Odată ajunse în străinătate, niciuna dintre aceste condiţii nu era respectată. Oamenii erau cazaţi în condiţii mizere în spaţii insalubre, adesea cu igrasie şi insecte în camere, fără paturi, apă curentă şi căldură, pentru care erau obligaţi să plătească diferite sume de bani. După prestarea activităţilor lucrative acestora li se refuza plata salariilor promise, sau erau remuneraţi cu sume infime. Se proceda astfel pentru a-i determina pe cetăţenii români să renunţe la locul de muncă şi pentru a fi înlocuiţi cu alte serii de muncitori care plăteau comisioane în România, cuprinse între 800 şi 1.200 de lei, existând profituri atât pentru racolatorii români cât şi pentru angajatorii străini, se arată în comunicatul de presă.

Pentru atragerea a cât mai mulţi solicitanţi de oferte de muncă, membrii grupării şi-au înfiinţat de-a lungul timpului societăţi comerciale de plasare a forţei de muncă, la anumite intervale de timp, acestea fiind închise ori transferate pe altă societate nouă, pentru a pierde referinţele negative. Până în prezent au fost audiate peste 50 de victime ale grupării, însă sunt identificate mult mai multe persoane ce urmează a fi audiate.

Descinderi la firmele şi domiciliile suspecţilor

Procurorii DIICOT Structura Centrală şi Biroul Teritorial Iaşi au efectuat, în cursul dimineţii de ieri, un număr de 21 de percheziţii pe raza judeţelor Sălaj, Iaşi, Braşov, Ilfov şi în Capitală, atât la sediile firmelor de plasare a forţei de muncă, cât şi la domiciliile suspecţilor, fiind ridicate înscrisuri şi mijloace materiale de probă pentru documentarea activităţii infracţionale a grupării. Ca urmare a descinderilor, au fost reţinute 22 de persoane faţă de care s-a dispus anterior începerea urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de persoane.

Liderii grupului, Stejărel Niculcea, de 53 de ani, şi Gheorghe Caia, de 50 de ani, au constituit mai multe societăţi comerciale care, în mod aparent legal, desfăşurau activităţi de recrutare şi plasare a forţei de muncă în Cehia, Spania, Italia, Germania şi Cipru, cu prezentarea în fapt a unor oferte de muncă false, cu privire la condiţiile de muncă, salariul oferit de angajator, condiţiile de masă şi cazare. Prin această modalitate de inducere în eroare au fost recrutate, transportate în străinătate şi exploatate prin executarea unor munci cu încălcarea normelor în vigoare şi fără încheierea în mod legal a unor contracte de muncă, un număr total de peste 120 de victime, se precizează într-un comunicat de presă al DIICOT.

Alte oferte de muncă mincinoase

Situaţiile în care patronii firmelor de prestare a serviciilor de intermediere locuri de muncă trimit oameni în străinătate, oferindu-le alte condiţii şi salarii decât cele avantajoase trecute în contracte, au mai fost sesizate în Sălaj. În urmă cu aproximativ o lună, atât poliţiştii sălăjeni cât şi inspectorii din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Sălaj au fost semnalaţi de către mai multe persoane despre faptul că au fost înşelate de administratorii a două societăţi comerciale de pe raza judeţului care nu au respectat contractele încheiate pentru locuri de muncă în străinătate, respectiv în Germania şi Cehia. După cum ne-a declarat directorul CJPC Sălaj, Claudiu Silaghi, cinci persoane au depus sesizări împotriva celor două firme. Alte şase plângeri împotriva celor doi administratori au fost înregistrate la Poliţia Municipiului Zalău. Astfel, poliţiştii au demarat cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune faţă de societăţile comerciale care le-au promis reclamanţilor locuri de muncă în străinătate.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »