În Sălaj, se împart amenzi titanice pentru munca la negru

Magazin Salajean 11 mai 2011 0

În Sălaj, se împart amenzi titanice pentru munca la negruDoi angajatori sălăjeni au fost sancţionaţi cu amenzi în valoare totală de 30.000 de lei, ca urmare a controalelor efectuate săptămâna trecută, de către inspectorii de muncă, pentru depistarea celor care folosesc forţă de muncă la negru. Odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi din Codul muncii, sancţiunile pentru munca fără documente legale ajung până la 20.000 de lei, angajatorii riscând chiar să ajungă la închisoare.

Controalele demarate începând din această lună pentru depistarea angajatorilor care folosesc muncitori la negru au dat deja roade. După cum ne-a declarat inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Sălaj, Daniela Biriş, doi angajatori au fost prinşi, în cursul săptămânii trecute, că folosesc muncitori fără documente legale de angajare. În urma controalelor efectuate pe raza judeţului Sălaj, la cei doi operatori economici având domeniu de activitate exploatare forestieră au fost depistate una, respectiv două persoane muncind fără acte legale de angajare. Prin urmare, angajatorii au fost sancţionaţi cu amenzi în valoare de 10.000, respectiv 20.000 de lei, iar muncitorii au primit avertismente, a precizat Biriş.

Aceste controale se desfăşoară în cadrul campaniei naţionale de depistare a cazurilor de evaziune fiscală prin folosirea la muncă de persoane fără întocmirea actelor legale de angajare, care va continua pe parcursul întregii luni. Verificările în teren, efectuate de către echipe mixte de control formate din inspectori de muncă, poliţişti, jandarmi şi inspectori de la Garda Financiară, vizează domeniile de activitate cu risc major în ce priveşte incidenţa cazurilor de muncă nedeclarată, şi anume: construcţii, agricultură, confecţii textile, comerţ şi alimentaţie publică.

Însă mare parte dintre angajatori au luat deja măsurile necesare pentru a nu fi taxaţi de către inspectorii de muncă. Din cele declarate de reprezentantul ITM Sălaj, numai în săptămâna 2-9 mai, la nivelul judeţului, au fost înregistrate peste 800 de contracte de muncă, în condiţiile în care, în săptămânile anterioare, numărul acestora era mai mic de jumătate.

Conform legislaţiei în vigoare, pentru depistarea unei persoane muncind fără acte legale, angajatorul poate primi o amendă între 10.000 şi 20.000 de lei, iar pentru mai mult de cinci persoane prinse lucrând la negru, riscă să ajungă după gratii. Mai precis, patronii firmelor unde sunt depistaţi mai mult de cinci muncitori fără acte legale de angajare riscă pedeapsa cu închisoarea de la unu la doi ani sau amenda penală. Nici persoanele fizice care acceptă să lucreze fără forme legale nu scapă de sancţiuni. Noile prevederi din Codul muncii stabilesc şi pentru aceştia amenzi ce pornesc de la 1.000 de lei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »