În Sălaj: Mii de familii sărace, la mila statului

Magazin Salajean 14 martie 2011 0

În Sălaj: Mii de familii sărace, la mila statului

Peste 2.600 de sălăjeni au depus, în luna februarie, cereri în vederea acordării sprijinului pentru susţinerea familiei, noul ajutor social care înlocuieşte alocaţia familială complementară şi alocaţia de susţinere pentru familia monoparentală, abrogate prin lege la finele anului trecut. Aceştia au sărit alocaţia pentru luna ianuarie a anului în curs din cauza că nu au fost înştiinţaţi să depună o simplă cerere la primărie în acest sens.

Eliminarea alocaţiilor familiale complementare şi de susţinere pentru familia monoparentală şi înlocuirea acestora cu un nou ajutor social, alocaţia pentru susţinerea familiei, au dus la scăderea drastică a numărului de beneficiari în Sălaj. Dacă la finele anului trecut primeau aceste ajutoare aproximativ 11.400 de familii sărace, odată cu introducerea alocaţiei pentru susţinerea familiei, numărul de beneficiari a scăzut la 1.380 în luna ianuarie, pentru ca în februarie, numărul beneficiarilor să înregistreze o creştere semnificativă, la peste 4.000. Explicaţia: beneficiarii alocaţiilor eliminate nu au fost anunţaţi de către autorităţi că trebuie să depună o simplă cerere la primării pentru a primi noul ajutor social, anume sprijinul pentru susţinerea familiei.

Potrivit declaraţiilor făcute la data respectivă de către reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale (AJPS) Sălaj, beneficiarii trebuiau să se intereseze despre veniturile pe care le obţin. Noi doar centralizăm informaţiile furnizate de către primării şi efectuăm plata drepturilor cuvenite beneficiarilor, dar nu suntem obligaţi să-i anunţăm de noile modificări legislative, afirma în luna ianuarie directorul instituţiei, Matolcsi Elisabeta.

Atât doar că beneficiarii călcau pragul primăriilor o dată la trei luni. Conform prevederilor legislative privind acordarea alocaţiei familiale complementare şi a alocaţiei de susţinere pentru familia monoparentală, beneficiarii aveau obligaţia să se prezinte la primării o dată la trei luni pentru actualizarea adeverinţelor de venit şi a altor documente ca să rămână în plată. Astfel se face că, în luna ianuarie, doar 1.388 de familii s-au prezentat la primării cu cererile pentru acordarea alocaţiei pentru susţinerea familiei.

Diminuarea numărului de beneficiari ar putea fi marcată şi de noile criterii de acordare a sprijinului pentru susţinerea familiei. Astfel, primesc acest ajutor de la stat doar familiile care au în întreţinere cel puţin un copil şi care au un venit net mediu lunar de până în 370 de lei pe membru de familie. La stabilirea veniturilor pe baza cărora se acordă alocaţia se iau în considerare toate veniturile pe care membrii familiei le realizează. Noutatea legislativă constă în faptul că familiile beneficiază de alocaţie în condiţiile în care toţi copiii sub 18 ani aflaţi în întreţinere frecventează fără întrerupere cursurile unei forme de învăţământ organizate potrivit legii şi nu înregistrează absenţe nemotivate în cursul unui semestru care să conducă la scăderea notei la purtare sub 8.

În cazul în care se constată absenţe nemotivate pe parcursul unui semestru şcolar, cuantumul alocaţiei se diminuează în funcţie de numărul de absenţe: cu 20 la sută pentru fiecare copil care înregistrează un număr maxim de 10 absenţe şi cu 50 la sută pentru cel mult 20 de absenţe. Diminuarea se aplică începând cu luna următoare celei în care s-a constatat neîndeplinirea condiţiei şi se menţine pe o perioadă de trei luni. La expirarea intervalului, alocaţia se acordă în cuantumul aprobat anterior.

În luna februarie a anului în curs au fost înregistraţi 4.039 de beneficiari ai alocaţiei pentru susţinerea familiei. Pentru aceştia, plata drepturilor financiare va fi efectuată în luna martie.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »