În Sălaj, 30 de focare de anemie infecţioasă ecvină

Magazin Salajean 10 martie 2011 0

În Sălaj, 30 de focare de anemie infecţioasă ecvină

Specialişti ai Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Sălaj au descoperit, în acest an, mai multe focare de boli infecţioase ale animalelor. Potrivit lui Mircea Marin, directorul DSVSA Sălaj, în 2011 s-a depistat un focar de leucoză enzootică bovină, boală adusă din alt judeţ prin comercializarea animalelor, acestea urmând a fi scoase la sacrificarea de probă. În cursul lunii februarie s-a identificat un focar de trichineloză la un mistreţ vânat pe un fond de vânătoare aparţinând oraşului Şimleu Silvaniei. S-a confiscat toată cantitatea de carne şi este supravegheată întreaga zonă, atât animalele sălbatice, cât şi porcii din exploataţii. Cât despre focarele de TBC descoperite anul trecut, s-a afirmat că acestea vor fi stinse în scurt timp.

Tot de la începutul anului s-au depistat 30 de focare de anemie infecţioasă ecvină. Din 7.100 de cabaline existente, 5.073 de animale au fost deja testate, dintre acestea doar 30 erau bolnave. La această dată, 20 de cai au fost duşi pentru sacrificare, ceilalţi 10 vor fi transportaţi în cursul acestei săptămâni.

Mircea Martin a recomandat ca în cazul în care sunt achiziţionate cabaline din alte judeţe să nu fie cumpărate fără paşaport şi certificat de sănătate, altminteri, pentru animalele bolnave nu se poate beneficia de despăgubiri. Directorul DSVSA a arătat că şi în acest an se vor acorda despăgubiri proprietarilor de animale bolnave, deoarece există la nivel de judeţ fondul necesar pentru toate bolile prevăzute în legislaţie.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »