În piaţa din centru, haosul este la el acasă

Magazin Salajean 4 mai 2011 0

În piaţa din centru, haosul este la el acasă

Aproape pe vechiul său amplasament, în centrul Zalăului se găseşte o modestă piaţă agroalimentară. Modestă nu pentru dimensiunile ei, ci mai ales pentru infrastructura de care dispune. Accesul cumpărătorilor, de pe str. Unirii, de lângă muzeu, spre mesele cu produse agricole, se face printr-o poartă îngustă, prin care se permite trecerea pe un singur sens, doar a câte unui om, ca la vamă. Arareori, porţile sunt deschise pentru vreo maşină cu marfă. De la intrare, cel care doreşte să-şi facă aprovizionarea din această piaţă, parcurge un drum pe care asfaltul alternează cu gropile şi pământul strâns aici după inundaţiile din iunie 2010.

Aceeaşi privelişte dezolantă se regăseşte şi pe lângă mesele unde producătorii îşi vând merele, morcovii, ceapa, cartofii. De parcă n-ar fi destul că vânzătorii stau înghesuiţi, că spaţiul rezervat lor este destul de restrâns, şi că atunci când plouă sunt nevoiţi să se războiască cu picurii de ploaie. Vorbind de condiţiile care li s-au oferit comercianţilor, nu putem să trecem cu vederea faptul că mulţi dintre ei sunt nevoiţi să stea cu marfa întinsă pe lângă mese, chiar pe jos. Nici sectorul cu produse lactate nu arată ca o farmacie, deşi unele voci susţin că locul este perfect igienizat. Credem că spaţiul nu ar duhni a neaerisit dacă totul ar fi lună şi bec.

Ieşirea, spre drumul din spatele pieţii este şi ea hilară: lanţuri grele, ca pentru vite, sunt puse între mesele nefolosite de lângă trotuar. Fie pentru ca zălăuanii să deprindă un nou sport al săriturilor peste lanţurile din urbe, fie pentru ca unii să înţeleagă că nu pot intra cu maşinile.

Pe lângă Valea Zalăului, zilele trecute era mare agitaţie, care părea să confirme cele anunţate mai demult de autorităţile municipale, şi anume că mesele producătorilor vor fi mutate spre Inspectoratul Şcolar. Aici, salariaţi ai administraţiei locale au turnat asfalt, dar printr-un procedeu foarte familiar românilor, direct peste pământ. Asta ne face să credem că şi acest amplasament va fi tot unul temporar.

Cu certitudine acest loc din buricul târgului nu face cu nimic notă discordantă faţă de restul peisajului din municipiu, de străzile care arată ca după bombardament, sparte şi prăfuite. Şoselele şi trotuarele au fost ţinta unor lucrări la canalizare şi sunt promisiuni ferme că ele se vor reface. Nu ştim ce se va întâmpla însă cu piaţa centrală, pentru că a trecut prea multă vreme de când autorităţile au răvăşit-o.

Hala agroalimentară, o soluţie pentru comercianţi

Din cele aflate de la prim-edilul Zalăului, Radu Căpîlnaşiu, am putea concluziona că dezordinea şi răvăşirea pieţei nu e pe sfârşite. La nivelul municipalităţii sunt în evaluare ofertele depuse pentru construirea halei agro-alimentare. Anterior începerii lucrărilor de construire a halei, pe spaţiul respectiv vor avea loc lucrări de decopertare, în vederea realizării descărcărilor de sarcină arheologică şi demolării punctului termic. În zona unde va fi construită hala se lucrează la împrejmuirea spaţiului respectiv. Producătorii din piaţa agro-alimentară vor beneficia de condiţii mai bune de comercializare a produselor, după finalizarea halei agro-alimentare; de fapt, acesta este şi scopul investiţiei.

În condiţiile reamplasării pieţei, accesul în incintă, la fel ca şi în orice piaţă civilizată, se va realiza prin zone controlate, fără ca aceasta să constituie un impediment pentru cumpărători. Mesele din piaţă urmează să fie reamplasate în zona din spatele Inspectoratului Şcolar Judeţean, pe spaţiul care, provizoriu, a fost amenajat în acest scop; după finalizarea halei, spaţiul va fi dedicat pentru zone verzi şi parcări şi va fi amenajat în acest sens.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »