În doar un an: Parcul auto al Sălajului a crescut cu aproape 2.000 de maşini

Magazin Salajean 20 aprilie 2011 0

În doar un an: Parcul auto al Sălajului a crescut cu aproape 2.000 de maşini

Deşi criza economică a pus o amprentă vădită asupra sălăjenilor, în ceea ce priveşte achiziţionarea autovehiculelor nu s-au văzut efectele negative asupra posibilităţilor băneşti. Din contră, potrivit datelor statistice prezentate în cadrul unei conferinţe de presă susţinute, ieri, la Prefectura Sălaj, parcul auto al judeţului a crescut cu aproape 2.000 de autovehicule, de la 55.815 maşini câte se aflau la finele trimestrului întâi al anului trecut, la 57.764 câte erau în total la sfârşitul lunii martie 2011.

Sălăjenii cumpără maşini. Mai precis, au cumpărat înainte ca valoarea taxei de poluare să crească începând din acest an. Astfel se face că parcul auto al judeţului Sălaj a crescut faţă de prima parte a anului trecut, după cum a declarat prefectul judeţului Sălaj, Vegh Alexandru, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute ieri la sediul instituţiei. În perioada 1 aprilie 2010 – 31 martie 2011, parcul auto al judeţului Sălaj a crescut cu aproximativ 2.000 de autovehicule. Astfel, dacă în primul trimestru al anului trecut, sălăjenii aveau înmatriculate în judeţ 55.815 autovehicule, dintre care 44.349 sunt deţinute de persoane fizice, la finele lunii martie a anului în curs parcul auto a ajuns la 57.764 de maşini, dintre care 46.751 fiind înscrise în circulaţie de persoane fizice. Totodată, creşterea parcului auto se datorează şi numărului mai redus de radieri, respectiv de la 2.371 câte au fost în primul trimestru al anului, la 2.004 în acelaşi interval din anul acesta, a declarat Vegh Alexandru.

Şi în ceea ce priveşe numărul de înmatriculări s-au înregistrat creşteri în trimestrul întâi al anului în curs, când au fost emise 2.543 de certificate de primă înmatriculare, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut când sălăjenii au depus 2.085 de dosare în vederea înmatriculării autovehiculelor. O consecinţă a creşterii înmatriculărilor de anul acesta, în ciuda majorării taxei de poluare, este termenul de respiro acordat de stat posesorilor de autovehicule second-hand achiziţionate înainte de 1 ianuarie 2011, respectiv de a-şi înregistra în circulaţie maşinile cumpărate anul trecut în termen de 60 de zile începând din 1 ianuarie, anul curent, la vechea taxă de înmatriculare.

Din martie însă, suflă vântul la înmatriculări. Ceea ce arată că în prezent nu se cumpără autovehicule second-hand în aceeaşi măsură ca şi anul trecut este numărul de autorizaţii provizorii eliberate. Potrivit sursei menţionate anterior, în primul trimestru din 2010 au solicitat eliberarea autorizaţiilor provizorii un număr de 2.606 sălăjeni, în timp ce în acelaşi interval din acest an doar 1.182 de persoane au cerut numere roşii.

Mai puţini şoferi noi

Astfel, în timp ce parcul auto creşte, numărul de sălăjeni care susţin examenul în vederea obţinerii permisului de conducere este în scădere. Creşterea preţului la carburanţi a mai săltat şi costurile pentru şcoala de şoferi, astfel încât tot mai puţini îşi permit să devină conducători auto cu acte în regulă. În ceea ce priveşte examinările auto, în primul trimestru din 2011 au fost examinaţi 2.563 de candidaţi, în timp ce, în acelaşi interval de anul trecut, au trecut prin sala de examinări peste 3.200 de candidaţi. În primul trimestru din anul acesta, dintre candidaţii care au susţinut examenul în vederea obţinerii permisului de conducere, doar 799 au fost declaraţi admişi, restul de 1.701 fiind respinşi astfel: 1.327 nu au reuşit proba teoretică iar 374 nu au trecut la oraş; rezultând o promovabilitate de 32 la sută. În acelaşi interval de anul trecut, au fost examinate 3.223 de persoane, dintre care doar o treime au fost admise la ambele probe, a precizat prefectul Vegh.

Astfel, în lunile ianuarie-martie 2011, a fost emis un număr total de 2.125 de permise de conducere, cu 384 mai puţine decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Peste 80 de sălăjeni şi-au pierdut paşapoartele

În schimb, la eliberarea paşapoartelor electronice simple s-a înregistrat o creştere în primele trei luni ale anului, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Potrivit statisticilor prezentate în conferinţa de presă de ieri, în primul trimestru din anul 2011 au fost eliberate 1.304 paşapoarte, cu 215 mai multe faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. O diferenţă semnificativă s-a semnalat la paşapoarte electronice simple, în primul trimestru al anului în curs fiind eliberate 752 de astfel de documente, în timp ce în acelaşi interval din 2010 au fost emise doar 445 de paşapoarte electronice simple. În schimb, a scăzut numărul de paşapoarte electronice pentru cetăţeni români domiciliaţi în străinătate – de la 34 la 28, precum şi numărul de paşapoarte temporare – de la 604 la 514.

Un alt număr ce a crescut în privinţa paşapoartelor este cel al sălăjenilor care, în primul trimestru al anului în curs, şi-au pierdut aceste documente. Conform aceleiaşi surse menţionate anterior, în ceea ce priveşte modificări ale situaţiei paşapoartelor, în trimestrul întâi din 2011 au fost pierdute 83 de paşapoarte, în timp ce în trimestrul întâi din 2010 au rămas fără aceste acte 47 de sălăjeni, un paşaport a fost furat şi alte 16 distruse.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »