În doar o lună: Cincizeci de incendii din cauza neglijenţei populaţiei

Magazin Salajean 30 martie 2011 0

În doar o lună: Cincizeci de incendii din cauza neglijenţei populaţiei

În fiecare primăvară, sălăjenii se avântă în a-şi igieniza terenurile dând foc vegetaţiei uscate, rămase din anul precedent. Numai că lucrurile sunt făcute întocmai ca acum 100 de ani: focul este aprins unde uscăturile sunt mai multe, iar apoi gospodarul pleacă liniştit acasă, că şi-a făcut treaba cum nu se poate mai bine. De fapt, în multe din aceste cazuri, flăcările nesupravegheate se extind rapid, mistuind nu doar resturile vegetale, ci punând în pericol sau chiar distrugând bunuri materiale aflate în vecinătate.

Cincizeci de incendii în care au ars peste 200 hectare de păşune au fost înregistrate în luna martie, în Sălaj, din cauza focului aprins de săteni pentru a curăţa terenurile de vegetaţie uscată de sub control, în timp ce în întreg anul 2010 au fost înregistrate doar 39 de asemenea cazuri.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Porolissum” Sălaj, Lucian Jacodi, ne-a declarat că, în ciuda situaţiilor multiple în care flăcările au provocat pagube, în luna în curs doar trei persoane au fost amendate. Asta, din cauză că, deşi incendierea terenurilor pentru arderea vegetaţiei uscate fără obţinerea permisului de lucru cu focul se pedepseşte cu amenzi ridicate, identificarea celor care au pus focul este extrem de dificilă, oamenii părăsind locul odată aprinse flăcările. „Cele trei persoane amendate au avut de achitat fiecare suma de 2.500 de lei pentru nerespectarea prevederilor legale de apărare împotriva incendiilor la arderea vegetaţiei uscate”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Potrivit sursei citate, localnicii care doresc să îşi cureţe terenurile agricole prin arderea vegetaţiei au obligaţia de a înştiinţa pompierii înainte de a aprinde focul, aşa cum prevede legislaţia în vigoare, dar în majoritatea cazurilor, populaţia se dovedeşte neglijentă şi nu ţine seama de acest aspect. “Orice persoană care vrea să igienizeze un teren prin incendiere trebuie să obţină în prealabil un permis de lucru cu focul, eliberat de şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă. Excepţie de la această regulă face arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în curţile gospodăriilor şi grădini. Dacă aceste aspecte sunt ignorate, se ajunge la incendii şi pagube materiale, a spus purtătorul de cuvânt.

Pentru incendierea terenurilor fără autorizaţie, Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă pot aplica amenzi ce variază între 1.000 de lei şi 2.500 de lei, conform legislaţiei în vigoare.

Ieri, Inspecţia de Prevenire din cadrul ISU Sălaj a organizat şi desfăşurat la sediu, instruirea trimestrială a şefilor Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă de pe teritoriul judeţului, teme dezbătute privind însuşirea noţiunilor de incendiu (procese de ardere şi oxidare), însuşirea măsurilor de prevenire a incendiilor pe timpul utilizării focului deschis la arderea resturilor şi a vegetaţiei uscate pe timpul igienizării de primăvară a terenurilor agricole şi realizarea unor puncte mobile de informare la nivelul fiecărei comune pentru informarea preventivă a cetăţenilor. „Participanţii la pregătire au dovedit interes faţă de problematica prezentată şi au supus analizei problemele cu care se confruntă privind prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă la nivel local. Prezenţa a fost foarte bună, de peste 80 la sută”, a declarat Lucian Jacodi.

În anul 2010, opt sălăjeni au fost sancţionaţi pentru că au dovedit lipsă de responsabilitate în arderea resturilor vegetale, în timp ce în 2009, în Sălaj, s-au produs 84 de incendii la vegetaţia uscată.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »