În Cehu Silvaniei: Centrul pentru vârstnici a primit bani pentru prima lună de funcţionare

Magazin Salajean 26 mai 2011 0

În Cehu Silvaniei: Centrul pentru vârstnici a primit bani pentru prima lună de funcţionare

De când reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au decis ca spitalul din Cehu Silvaniei să fie transformat în Centru pentru îngrijirea vârstnicilor, unitatea a primit 15 solicitări din partea unor potenţiali beneficiari ai serviciilor care vor fi oferite aici. Conducerea Centrului a primit şi fondurile necesare primei luni de funcţionare, calculate pentru un total de 60 de beneficiari. În cazul în care nu se vor găsi atâţia doritori, banii primiţi lunar vor fi mai puţini.

Spitalul din Cehu Silvaniei a fost una din unităţile spitaliceşti vizate de măsurile de reorganizare a sistemului sanitar puse în practică de Ministerul Sănătăţii în acest an. La fel ca alte 67 de spitale din ţară, unitatea din Cehu Silvaniei va fi transformată în Centru pentru îngrijirea persoanelor vârstnice, astfel că, de aproximativ o lună, lista este deschisă pentru cei care doresc să beneficieze pe viitor de serviciile personalului de aici. Directorul viitorului Centru, Chereji Istvan, ne-a declarat că, până în prezent, 15 persoane s-au înscris pe lista respectivă, în timp ce peste 30 de persoane au cerut informaţii despre centru şi despre posibilitatea de a fi beneficiarul lui. „Nu cred că trebuie să ne facem griji în privinţa faptului că nu vom avea mulţi beneficiari. Eu cred că vom avea, tocmai pentru că multe persoane au sunat şi sună în continuare pentru a cere informaţii despre acest lucru. Noi am anunţat că avem o capacitate de 60 de locuri atât în Sălaj, cât şi în judeţele limitrofe, iar persoanele care ne-au contactat sunt şi din aceste judeţe”, a declarat Chereji Istvan.

Numai că numărul persoanelor vârstnice care vor fi îngrijite la Cehu Silvaniei va influenţa masiv fondurile pe care Centrul le va primi lunar din bugetul de stat. „Nouă ne-a sosit deja prima tranşă de bani, în valoare de 84.760 de lei, calculată pentru o capacitate de 60 de beneficiari. Dacă nu vom avea atâtea persoane vârstnice, vom primi bani mai puţini. Începând din august, fondurile se vor da în funcţie de numărul celor care beneficiază de serviciile oferite”, a declarat Chereji Istvan.

În ceea ce priveşte personalul medical care va îngriji persoanele vârsnice, directorul Chereji a declarat că va încheia un contract de colaborare cu un medic pensionar din oraş, specialist în Terapie Intensivă, pentru ca acesta să asigure asistenţă timp de două ore zilnic.

Spitalul de Boli Cronice din Cehu Silvaniei număra 38 de posturi, la care se adăugau şapte posturi ocupate de medici rezidenţi, şi a avut secţii de Interne, Urgenţe şi Laborator. Unitatea a fost inclusă, în acest an, în lista celor 67 de spitale care vor fi transformate în Cămine pentru vârstnici, făcută publică de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, viitorul Cămin pentru vârstnici urmând să ofere locuri de muncă doar pentru 30 din angajaţii spitalului, care alcătuiesc personal TESA şi de întreţinere (fochişti, spălătorează, şofer, n.r.).

Ca urmare, medicii şi asistenţii medicali şi-au depus opţiunile de redistribuire, la sediul Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, fiind deja încadraţi în muncă în spitale din Sălaj sau din judeţele limitrofe.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »