În 2011: Plafonul garanţiilor pentru reabilitare termică – 200 de milioane de lei

Magazin Salajean 3 martie 2011 0

În 2011: Plafonul garanţiilor pentru reabilitare termică - 200 de milioane de lei

Plafonul total al garanțiilor care pot fi emise de stat, în 2011, în vederea reabilitării termice a clădirilor de locuit cu finanțare prin credite bancare cu garanție guvernamentală este de 200 de milioane de lei. Acest lucru este stipluat în Hotărârea Guvernului 108/2011 care completează o serie de alte acte normative (HG 736/2010 şi OUG 69/2010, n.r.), referitoare la reabilitarea termică a clădirilor de locuit cu finanțare prin credite bancare cu garanție guvernamentală.

Astfel de credite garantate pentru reabilitarea termică a clădirilor de locuit au fost acordate, începând cu luna noiembrie a anului trecut, de CEC Bank. Împrumutul se acordă în lei, având o perioadă de rambursare de maxim 60 de luni, condiția fiind ca aportul propriu al beneficiarului creditului să fie de minim 10 la sută din valoarea de execuție a lucrărilor de reabilitare termică, înscrisă în devizul general. Creditul poate fi acordat proprietarilor de locuințe unifamiliale sau asociațiilor de proprietari, pentru reabilitarea termică a anvelopei clădirii și a instalațiilor aferente, repararea sau înlocuirea și montajul centralelor termice de scară sau de bloc, precum și a centralei termice aferente locuinței unifamiliale. Dobânda creditelor este subvenționată integral de stat, iar creditele beneficiază de garanție guvernamentală în proporție de 100 la sută.

Jibouanii reabilitează 150 de apartamente

În Sălaj, cei mai receptivi la programul naţional derulat de autorităţile centrale pentru reabilitarea termică a locuinţelor au fost jibouanii, care s-au grăbit şi au depus din timp un proiect în vederea reabilitării termice a 150 de apartamente. Viceprimarul oraşului de pe Someş, Sarkozi Paul, ne-a declarat că a fost semnat deja contractul de încredinţare a lucrărilor cu firma constructoare SC ProdFizeş SRL din Jibou, şantierul urmând să fie deschis în această primăvară. „Lucrările de reabilitare termică vor fi demarate în curând. Proiectul va aduce îmbunătăţiri pentru proprietarii apartamentelor, în sensul că aceştia vor avea facturi mai mici la întreţinere”, a declarat viceprimarul.

Potrivit sursei citate, proiectul de la Jibou este finanţat de autorităţile centrale cu peste 700.000 de lei, care reprezintă jumătate din costul total al lucrărilor. Aşa cum prevede pragramul naţional, diferenţa de bani va fi suportată de administraţia locală şi de proprietarii apartamentelor. Pentru a putea reabilita termic blocurile în care locuiesc, proprietarii a 150 de apartamente din oraşul de pe malul Someşului s-au constituit în două asociaţii.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »