În 2010, ADP a făcut săpun din 200 de câini

Magazin Salajean 7 martie 2011 0

În 2010, ADP a făcut săpun din 200 de câiniPeste 200 de câini maidanezi au fost ridicaţi, anul trecut, din cartierele Zalăului, majoritatea dintre ei sfârşind eutanasiaţi. Asta, atât din cauză că mulţi dintre ei au fost găsiţi cu boli grave, ori cu răni pricopsite în urma unor accidente rutiere, dar şi pentru că zălăuanii nu se înghesuie să adopte sufletele de căţel duse de hingheri în cuşti insalubre şi reci.

Sute de câini comunitari au fost capturaţi, în cursul anului trecut, de către hingheri şi duşi în cuştile de fier din sediul Serviciului de Ecarisaj Zalău. Din nefericire, majoritatea patrupedelor au sfârşit eutanasiate.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Zalău, Manuela Ghiuruţan, ne-a declarat că mai puţin de zece la sută dintre câinii maidanezi prinşi în cursul anului trecut au fost eliberaţi. În cursul anului 2010, angajaţii Serviciului Ecarisaj Zalău au capturat şi adunat de pe domeniul public un număr de 213 câini fără stăpân. Dintre aceştia, doar 29 au fost repuşi în libertate, după ce au fost deparazitaţi, vaccinaţi antirabic şi sterilizaţi. De asemenea, aceştia au fost crotaliaţi, ulterior eliberaţi în zonele din care au fost aduşi. Din păcate, diferenţa o reprezintă numărul câinilor eutanasiaţi, fiind afectaţi de boli grave, incurabile ori prezentând suspiciuni de turbare, dar şi numărul de cadavre adunate de pe domeniul public, a declarat reprezentantul municipalităţii.

Potrivit sursei menţionate, câinii sănătoşi prinşi de hingheri rămân în adăpost 48 de ore, după care sunt eliberaţi. În schimb, câinii cu boli grave, incurabile, sunt eutanasiaţi după şapte zile. Toate aceste lucrări efectuate de Serviciul Ecarisaj în cursul anului trecut, respectiv capturare câini, întreţinere adăpost, îngrijire câini, adunat cadavre, etc. au costat municipalitatea nu mai puţin de 57.096 de lei.

Însă, deşi costurile pentru prinderea şi întreţinerea câinilor sunt destul de ridicate, după cum spun reprezentanţii serviciului, nici pentru stăpânii patrupedelor pierdute sumele nu sunt de neglijat. În condiţiile actuale, în care banii nu dau afară pe nimeni din casă, municipalitatea a stabilit taxe de recuperare a câinilor pierduţi destul de ridicate. Conform celor declarate de Manuela Ghiuruţan, câinii care au stăpân pot fi recuperaţi în termen de 48 de ore de la ducerea lor în adăpost şi doar după achitarea unei taxe de recuperare de 302 lei. După expirarea acestui termen, se pierde dreptul de proprietate. În plus, proprietarii riscă şi amenzi din partea agenţilor comunitari pentru câinii lăsaţi nesupravegheaţi, cuprinse între 100 şi 500 de lei.

Sute de persoane, muşcate de câini

Pe de altă parte, pentru siguranţa cetăţenilor este de preferat ca în condiţiile în care mulţi zălăuani nu au grijă de animalele lor, acestea să fie duse în spaţii închise. Numai în cursul anului trecut, câteva sute de persoane au ajuns la spital după ce au fost muşcate de câini. Potrivit Biroului de presă al Spitalului Judeţean Sălaj, în cursul anului 2010 au fost înregistrate 216 persoane prezentând plăgi prin muşcătură de câine, dintre care 145 fiind adulţi, iar restul minori. Prezentând aceleaşi afecţiuni au ajuns la Unitatea de Primire Urgenţe, în primele două luni ale acestui an, un număr de 24 de pacienţi, dintre care 19 adulţi şi cinci copii.

Zălăuanii rămân indiferenţi

Şi în cursul celor două luni scurse de la începutul anului, hingherii au ridicat de pe străzile municipiului 11 câini comunitari. În prezent, în adăpostul Serviciului de Ecarisaj se află şapte câini maidanezi, a căror soartă este incertă: dacă vor fi depistaţi fără boli, dacă nu sunt agresivi şi dacă sunt adoptabili sunt ţinuţi în adăpost în speranţa că se vor găsi familii care să-i ia acasă, iar dacă nu, vor sfârşi eutanasiaţi. Şanse sunt extrem de puţine pentru aceste suflete, din moment ce nici în cursul anului trecut, şi nici în lunile ce s-au scurt în acest început de an, niciun patruped nu a fost adoptat.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »