2010, anul marilor proiecte

Magazin Salajean 5 ianuarie 2011 0

2010, anul marilor proiecte Anul care a trecut, a insemnat pentru Salaj, promovarea, contractarea si implementarea unui insemnat numar de proiecte si investitii, pentru infrastructura, patrimoniu si domeniul social. Tiberiu Marc, presedintele Consiliului Judetean Salaj, se declara multumit ca toate proiectele realizate la nivel de judet sunt in curs de implementare, in faza de precontractare ori in curs de evaluare. Acesta a admis ca e dificil sa duci simultan un numar mare de proiecte in acelasi timp. Pentru cata munca s-a depus la nivelul institutiei noastre pentru sustinerea acestor proiecte am avea nevoie de 35-40 de angajati, in timp ce noi lucram doar cu jumatate din aceasta cifra. Ar fi foarte bine daca bugetul pe 2011 ar cuprinde si posibilitatea de a acorda stimulente pentru cei care lucreaza cu proiecte cu finantare externa pentru ca ei fac o munca pretentioasa si cer o calificare deosebita, a apreciat Tiberiu Marc.

Se inchid depozitele neconforme de deseuri

Cel mai mare si poate, cel mai dificil proiect, asa cum l-a apreciat presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, este Sistemul de management integrat al deseurilor in judetul Salaj, pentru care incep, din aceasta luna, procedurile de achizitii. Valoarea investitiei, a carei finantare este alocata prin Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operational Sectorial Mediu, se ridica la 145,76 de milioane de lei (respectiv, 34,137 de milioane de euro), la care contributia CJ este de 24,16 milioane de lei.

Din fondurile europene puse la dispozitia Salajului, pentru care s-a semnat contractul de finantare in cursul lunii noiembrie 2010, se va construi Centrul de Management integrat al deseurilor la Dobrin, cu depozit ecologic, statie de sortare, statie de tratare mecano-biliogica, statie de epurare. Totodata, se vor realiza trei statii de transfer la Crasna, Sinmihaiu Almasului si Surduc, vor fi inchise depozitele neconforme de la Zalau (Criseni), Cehu Silvaniei, Jibou si Simleu Silvaniei, vor fi realizate drumuri de acces si vor fi asigurate utilitati catre Centrul de management din Dobrin si statiile din Crasna, Sinmihaiu Almasului si Surduc, si se vor achizitiona pubele, containere si camioane de mare capacitate.

Modernizari la Spital

Un alt proiect, de mare impact pentru judet, este Reabilitarea corpurilor A si B ale Spitalului Judetean de Urgenta din Zalau, pentru care la finele anului trecut s-a semnat contractul de finantare. Proiectul se va derula prin Programul Operational Regional, axa prioritara 3, iar valoarea lui este de 42,752 milioane de lei, iar contributia judetului Salaj este de 699.353 lei. Din fondurile europene prevazute se va reabilita fatada si acoperisul, vor fi refacute instalatiile electrice, sanitare de incalzire, ventilatie, instalatii de alimentare cu gaze si vor fi inlocuite cinci lifturi.

Obiective care nu mai sunt poveste

In curs de implementare, mai precis, aflate la un nivel de 25 la suta din graficul fizic de executie, se afla investitiile din cadrul proiectului Restaurarea patrimoniului istoric si cultural al Consiliului Judetean – cladirile Centrului Militar, Muzeul Judetean de Istorie si Galeriile de Arta . Valoarea totala a proiectului este de 25,424 milioane de lei, din care 20,054 milioane de lei reprezinta asistenta nerambursabila, 20,024 milioane de lei cheltuieli eligibile, 362.045 co-finantare, 1,951 milioane de lei autofinantare si 1,598 milioane de lei valoare neeligibila. Perioada de executie a lucrarilor, conform contractului, este de 14 luni, iar valoarea totala a contractului de executie este de 8,7 milioane de lei, la care se adauga TVA. Prin proiect se reabiliteaza cladirile muzeului, galeriei de arta prin amenajari interioare, instalatii, depozite si restaurare fatada, iar Centrul Militar va fi refunctionalizat in totalitate.

Seful executivului judetului a remarcat ca proiectul Modernizarea complexelor de servicii sociale pentru copii din Jibou, Simleu Silvaniei si Zalau, care se deruleaza tot cu fonduri europene, prin Programul Operational Regional este implementat in procent de 50 la suta, iar cel pentru Extinderea si modernizarea complexului de servicii comunitare Cehu Silvaniei prin infiintarea de ateliere vocationale pentru tinerii iesiti din sistemul rezidential, a depasit 70 la suta in ce priveste stadiul de executie a lucrarilor.

Si proiectul pentru Reabilitarea drumului judetean Ciucea-Crasna-Virsolt este, in mare parte, implementat; pana acum s-au realizat lucrari in procent de 60 la suta. Mai precis, au fost date in circulatie 9 din cele 11 poduri prevazute in proiect. Valoarea investitiei se ridica la 85,628 de milioane de lei, din care 70,3 milioane de lei reprezinta asistenta financiara nerambursabila, 1,79 milioane de lei – cofinanatre locala (din care CJ Salaj – 1,47 milioane de lei si CJ Cluj – 324.380 lei). Vorbind de drumuri, Tiberiu Marc a amintit si faptul ca la mijlocul lunii decembrie a fost semnat contractul de finantare si pentru proiectul Reabilitare drum judetean DJ 108A: DN 1F Romanasi-Creaca-Jibou-Benesat.

Investitia a fost aprobata tot prin Programul Operational Regional, iar valoarea proiectului este de 102,697 milioane de lei (contributia judetului fiind de 1,729 milioane de lei), fonduri din care se vor reabilita 36,217 km de drum, vor fi refacute si consolidate 4 poduri si se vor construi 3 poduri noi.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »